blank

U Mjesnoj zajednici Rit u Brodu sutra će biti služen parastos za dvanaest poginulih boraca u Odbrambeno-otadžbinskom ratu sa područja te mjesne zajednice.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Brod Zoran Vidić je rekao da je Mjesna zajednica “Rit” jedan od simbola početka stradnja srpskog naroda u proteklom odbrambeno- otadžbinskom ratu.

“Ovdje se 25. Marta , prije 30 godina, desio zločin nad nevinim članovima porodica Martić i Dujanić, a odmah sutradan desio se Sijekovac i nastavak ubijanja nevinog srpskog stanovništva. Potrebno je na dostojanstven način se odnositi prema mjestima stradanja i barem jednom godišnje posjetiti ta mjesta, upaliti svijeće i sveštenicima učestvovati u molitvi“, u izjavi Posavskim novostima rekao je Vidić.

blank

Iz Boračke organizacije je najavljeno da je programom obilježavanja predviđeno služenje pomen parastosa poginulim borcima u 11 časova, obraćanje predstavnika Boračke organizacije, prigodan program, polaganje cvijeća i prigodno druženje.

U Sijekovcu će u subotu, 26. marta, biti obilježeno 30 godina od zločina nad nedužnim srpskim civilima u ovom selu koji su počinile oružane snage iz Hrvatske i paravojne muslimansko-hrvatske jedinice iz BiH.

Pripadnici regularne Hrvatske vojske, zajedno sa paravojnim hrvatsko-muslimanskim jedinicama iz BiH i Hrvatske, ubili su 26. marta 1992. godine u Sijekovcu devet srpskih civila, a narednih dana ubijeno je još 37 Srba iz ovog prigradskog naselja.

Najmlađa žrtva svirepog zločina imala je 17, a najstarija 72 godine.

Tokom 1992. godine u Sijekovcu ubijeno je 46 srpskih civila, navodi se u dokumentima Boračke organizacije Brod.

Okupacija hrvatskih snaga prekinuta je 7. oktobra 1992. godine, kada je general Slavko Lisica pažljivo osmišljenom vojnom akcijom oslobodio područje opštine Brod.

PN

blank