blank

U naselju Unka kod Broda sutra / 18. avgusta/  će biti služen pomen srpskim borcima i civilnim žrtvama Odbrambeno-otadžbinskog rata poginulima u odbrani i oslobađanju ove opštine.

Pomen je ispred spomen-obilježja biće  za poginule borce odbrambeno-otadžbinskog rata sa područja mjesne zajednice Unka, zatim iz Prvog bataljona vojne policije Prvog Krajiškog korpusa i drugih brigada Vojske Republike Srpske koji su poginuli prilikom oslobađanja Broda, kao i za pripadnike ЈNA Vojne pošte Vranje koji su poginuli u aprilu i maju 1992. godine na području Broda.

Prema podacima Boračke organizacije Brod, šest pripadnika Prvog bataljona vojne policije Prvog krajiškog korpusa Vojske Srpske poginulo je u periodu od 15. do 21. avgusta 1992. godine, u operaciji za oslobođenje Broda.

blank

„Na ovim prostorima u periodu maj i april 1992. godine poginulo je 30 pripadnika Vojne pošte 7036/4 Vranje i jedan otac od mladog vojnika koji je došao iz Srbije da potraži sina, jer tada nisu imali nikakvih vijesti o njima. Iz naselja Unka poginulo je sedam boraca „podaci su lokalne Boračke organizacije.

Organizatori obilježavanja su opština Brod, opštinska i mjesna boračka organizacija i Mjesna zajednica Unka.

Pomen parastos je u 11 časova u mjestu Unka- Brod. 

Posavske novosti 

blank