blank

Putarina u Srpskoj je jedna od najjeftinijih u Evropi, a pri tom naglašavam da smo prešli na zatvoreni sistem naplate na 106 kilometara auto-puta, kakav koristi većina evropskih zemalja, rekao je direktor preduzeća “Autoputevi Republike Srpske” Dušan Topić.

On je naveo da je modifikovan cjenovnik radi prelaska sa otvorenog na zatvoreni sistem, a da su u suštini cijene ostale iste.

Topić je podsjetio da je prosječna cijena na dionici auto-puta Banjaluka-Gradiška bila 2,5 KM, dok sada, kada je zatvoreni sistem iznosi 3,5 KM, a ako se ranije isključi sa auto-puta, cijena je manja.

On je za Večernje novosti rekao da Republika Srpska ima zatvoren sistem naplate i da se ne može porediti sa vinjetama.

– Vinjete imaju države koje se nalaze na tranzitnim putevima – dodao je Topić.

Na pitanje kada građani Republike Srpske mogu očekivati povećanje mreže auto-puteva sa sadašnjih 106 kilometara, Topić kaće da se to realno može desiti u naredne četiri godine, kada bi trebalo da bude oko 150 kilometara auto-puta, računajući dionicu Banjaluka-Prijedor.

– Prioritetni pravci su nam Banjaluka-Beograd i Beograd-Sarajevo. Uveliko se radi sa strane Srbije. Republika Srpska ima spremne projekte od Doboja i autoputa “9.januar” do Rače – rekao je Topić.

Prema njegovim riječima, naplata putarine tokom devet mjeseci ove godine iznosila je 14 miliona KM, a za cijelu prošlu godinu bila je 10 miliona KM.

SRNA

 

blank