blank

U Derventi je danas za potrebe malih poljoprivrednih gazdinstava počela podjela 185 paketa poljoprivrednog materijala za sjetvu.

Zamjenik načelnika opštine Derventa Siniša Jeftić zahvalio je Vladi Republike Srpske i Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske za dodjelu ovih paketa u novonastaloj situaciji u vezi sa virusom korona.

“U pravljenju spiskova učestvovali su Centar za socijalni rad, Udruženje `Sunce`, Crveni krst, a paketi su vezani za kategorije lica koje su ranjive i u težoj su materijalnoj situaciji”, rekao je Jeftić.

blank

Jeftić je naveo da je i načelnik opštine naredio lokalnom Odjeljenju za privredu i društvene djelatnosti da u okviru opštinskih podsticaja poljoprivredne proizvodnje uzme u obzir novonastalu situaciju u vezi sa epidemijom.

“Postojeći pravilnik o podsticaju poljoprivredne proizvodnje biće prilagođen, a budžetom je predviđen iznos od 350.000 KM za 2020. godinu”, naglasio je Jeftić.

Direktor Centra za socijalni rad Derventa Maja Popović rekla je da je ova mjera Vlade Republike Srpske o realizaciji podjele paketa sjetvenog materijala veoma značajna.

“Od ukupnog broja podijeljenih paketa, 22 se odnose na direktne korisnike Centra. To su osobe koje se nalaze u stanju materijalne neobezbijeđenosti. Jedan od uslova je bio da je lice korisnik stalne novčane pomoći, starosna dob, da su osobe fizički sposobne da realizuju aktivnosti i da imaju parcelu koju će obraditi”, istakla je Popovićeva.

blank

Jedan od korisnika pomoći je Boro Daradan iz sela Lupljanica koje je zahvalio za dodijeljenu pomoć, naglašavajući da je uvijek dobrodošla.

Opština Derventa je ranije saopštila da se vanredna mjera realizuje iz kreditnih sredstava tekućeg IFAD Projekta unapređenja konkurentnosti u ruralnim područjima, a cilj je podsticanje omasovljenja poljoprivredne proizvodnje i uspostavljanje prehrambene bezbjednosti širom Republike Srpske.

Posavske novosti 

blank