blank

U brodskoj mjesnoj zajednici Barica Donja ispred spomen-obilježja danas je služen parastos žrtvama ustaškog terora 1941. godine i poginulim borcima i civilnim žrtvama posljednjeg Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Predsjednik Skupštine Boračke organizacije Brod Radoslav Kokić rekao je da su u Barici Donjoj spomenici poginulim borcima Vojske Republike Srpske u Odbrambenom-otadžbinskom ratu i ubijenim u Drugom svjetskom ratu jedan pokraj drugog i da je rijetko da jedan spomenik pokazuje na jednom mjestu sva stradanja Srba na ovim prostorima u proteklom vremenu.

blank

“Obilježavamo i želimo da prenesemo na mlade, da se ne zaboravi, jer onaj ko to zaboravi njemu se može ponovo desiti. Drago mi je da, prema mom viđenju, to prihvataju, da nauče kako smo prošli i naše generacije prije nas, ali ujedno i jedna želja nas koji smo učestvovali u ovom zadnjem ratu da budemo zadnja generacija koja se hvatala puške”, rekao je u izjavi Posavskim novostima Kokić.

Načelnik opštine Brod Zoran Vidić istakao je da je stanovništvo ove lokalne zajednice ponosno što gaji tradiciju sjećanja i pamćenja.

blank

“Već 30 godina se uporno okupljamo i čuvamo od zaborava. Čini mi se da na parastosima u Brodu i datumima sjećanja mogu vidjeti mlađi ljudi, što je garancija da će se tako nastaviti i u budućnosti”, naveo je Vidić.

On je dodao da narod koji zaboravi svoju istoriju ne može da računa na pretjerano svjetlu i lijepu budućnost.

“Mi u Brodu smo toga jako svjesni i tako se i ponašamo”, rekao je Vidić.

blank

Na spomen-obilježju žrtvama ustaškog terora uklesana su imena 124 stanovnika iz Barice ubijena 1941. godine, a na spomen-obilježju iz posljednjeg odbrambeno-otadžbinskog rata imena pet poginulih boraca Vojske Republike Srpske i tri civilne žrtve.

Spomenik žrtvama iz Drugog svjetskog rata u Barici Donjoj oružane snage Hrvatske srušile su 1992. godine.

blank

Bogosluženje i pomen parastos služio je sveštenik Dragan Zarić. 

blank

Vijenac ispred spomen-obilježja položili su članovi porodica ubijenih boraca i civila, delegacija Boračke organizacije Brod, načelnik Broda Zoran Vidić i druge delegacije i pojedinci.

blank

blank

U crkvi Svetog Ilije u Barici Donjoj prije parastosa služena je liturgija.

Obilježavanje su organizovali opština Brod, Boračka organizacija opštine Brod i Mjesna organizacija boraca Donja Barica. 

Nenad Simić/Posavske novosti 

blank