blank

Međunarodna smotra folklora u Obudovcu okupila je više od 200 učesnika iz Republike Srpske, Federacije BiH, BiH i Srbije s cilјem se povežu kulturno-umjetnička društva koja čuvaju tradiciju svojih krajeva.

blank
Koreografijama i igrama iz svog kraja predstavili su se Srpsko prosvjetno kulturno društvo (SPKD) „Prosvjeta“ iz Obudovca, kulturno-umjetnička društva „Vaso Pelagić“ iz Pelagićeva, „Vuk Karadžić“ iz Loznice, „Miloš Kupres“ iz Kožuha kod Doboja, Gradski folklorni ansambl „Srebrenik“.

Učestvovali su i članovi kulturno-umjetničih društva iz mjesta u okolini Brčkog – „Bijela“, „Ražlјevo“ iz Ražlјeva, te Srpsko prosvjetno kulturno-umjetničko društvo „Krepšić“.

Manifestaciju „MESFO Obudovac 2021“ otvorio je načelnik Odjelјenja za finansije Velimir Andrić koji je istakao da su kulturne manifestacije uvijek imale podršku lokalne zajednice i da će se takva praksa nastaviti.

blank
Predsjednik SPKD „Prosvjete“, koja je i organizator ove manifestacije, Milan Nikolić rekao je da se trude i u teškim vremenima da očuvaju tradiciju, kulturu, igre i običaje svojih krajeva.
On je dodao da je cilј da se druže, uspostavlјaju dobre komšijske odnose i da upoznaju različite kulture i običaje iz okruženja.

Svim učesnicima dodijelјene su zahvalnice.

Generalni sponzor je opština Šamac, te Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i privrednici sa šamačkog područja.

Svetlana Pavlović

 

blank