blank

Skupština opštine Šamac usvojila je na sjednici rješenja o imenovanju svih šest načelnika odjelјenja Opštinske uprave i skupštinkog sekretara, koji su danas položili zakletvu.

Predsjednik Skupštine opštine Šamac Simo Varadinović istakao je usvajanje odluke o dodjeli javnih priznanja zaslužnim građanima, pojedincima i privrednim subjektima koji su se u proteklom periodu istakli svojim radom, a koja će biti uručena na svečanoj sjednici.

“Donijeli smo odluku da dodijelimo jednu povelјu, tri plakete i pet pohvala. Svečana sjednica i njen format zavisiće od epidemioloških mjera koje budu na snazi”, rekao je Varadinović.

blank

Načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević izjavio je novinarima nakon sjednice Skupštine opštine da je upoznao odbornike o svojim aktivnostima između dvije sjednice, te da je, između ostalog, stavio akcenat na jedan od kapitalnih projekata u oblasti polјoprivrede koji će u narednom periodu realizovati sa “Elektro-Dobojem” – elektrifikacija oko 65 hektara na lokalitetu Čađavica u Crkvini.

“Finansiraćemo dijelom iz budžeta opštine Šamac, a dijelom od učešća polјoprivrednika koji imaju tamo polјoprivredne površine. To je samo početak, a i na narednim lokacijama ćemo na području Slatina, Gajeva i Obudovca realizovati isti takav projekat”, naveo je Milićević i zahvalio preduzeću “Elektro-Doboj” za angažman na ovom poslu koji je kapitalan iz oblasti polјoprivrede na području opštine Šamac.

Milićević je danas upoznao odbornike i o dopisu Ministarstva finansija Vlade Republike Srpske kojim se obavještava opština Šamac da izmiri dugovanja prema tom ministarstvu u iznosu od 1.250.000 KM, a odnosi se na dio imovine bivšeg preduzeća “Hranaprodukt” i zemlјište.

“Vlada Republike Srpske je 2012. godine donijela odluku i prenijela pravo svojine zemlјišta i objekata na opštinu Šamac, a opština je tada našla potencijalnog partnera “Brojler – zlatno pile”. Sporazuma između Vlade Srpske i opštine Šamac nije bilo. Postoji samo jedna odluka gdje se kaže da će opština Šamac prodati “Brojleru – zlatno pile” imovinu, a onda od prodaje isplatiti Vladi Srpske 1.250.000 KM”, rekao je Milićević.

On je istakao da je riječ o 2012. godini, te da tek 2015. tadašnji načelnik opštine Šamac informiše Vladu Srpske da je taj projekat propao i da se sa tim investitorom raskida kupoprodajni ugovor.

“Sada Vlada Republike Srpske traži 1.250.000 KM. Ovo govorim iz prostog razloga što je opština Šamac dva puta komunicirala sa Ministarstvom finansija i očekujem u narednom periodu da imamo rješenje ovog problema. Jedino moguće rješenje je da se ta imovina ponovo vrati u vlasništvo Vlade Srpske da ne bi bila narušena likvidnost i normalno funkcionisanje Opštinske uprave u narednom periodu. Očekujem da će biti razumijevanja jer ne vidim drugačiji način”, naveo je Milićević.

Na današnjoj redovnoj sjednici Skupštine odbornici  dali podršku imenovanju sekretara Skupštine Blaženki Maksimović, načelnika Odjelјenja za finansije Velimira Andrića,  načelnika Odjelјenja za prostorno uređenje i stambeno komunalne poslove Vedrani Mihalјčić, načelnika Odjelјenja za opštu upravu Lepi Trivić, načelnika Odjelјenja za privredu i inspekcijske poslove Predraga Nedića, načelnika Službe  za lokalno ekonomski razvoj Slađani Mišić i načelnika Službe  za društvene djelatnosti i poslove Civilne zaštite Miši Dervenića.

blank

Na današnjoj redovnoj sjednici odbornici su dali podršku odluci o visini troškova uređenja gradskog građevinskog zemlјišta  na području opštine za 2021. godinu, izvještaj o raspodjeli i utrošku sredstava za razvoj polјoprivrede i sela u 2020. godini, izvještaj o utrošku sredstva po osnovu ostvarivanja subvencija za održavanje postojećeg broja zaposlenih u privrednim subjektima kao i mjere za ublažavanje negativnih poslјedica izazvanim virusom korona u 2020. godini.

Podršku odbornika  dobio je i izvještaj o dodjeli jednokratne pomoći licima koja se nalaze u stanju vanredne socijalne potrebe u 2020. godini, izvještaj o  utrošku prevoza učenika  na području opštine Šamac u 2020. godini i plan raspodjele sredstava za prevoz učenika u 2021. godini, informacija o radu opštinskih inspekcija u 2020. godini sa planom rada u 2021. godini, informacija o prodaju zemlјišta i objekata u vlasništvu opštine Šamac u 2020. godini.

Šef Kluba odbornika SDS Đorđe Kertić osvrnuo se na informaciju da su dva odbornika iz opozicije SNSD podnijeli tužbu protiv opštine Šamac za neisplaćene odborničke nadoknade za januar mjesec 2021. godine.

„Radi se o odbornicima kojima je ovo prvi mandat, a izabrani su u novembru 2020. godine, a   tuže opštinu za dodatke iz januara 2021. godine“, kaže Kertić.
On kaže da je bio odbornik i pozicije i opozicije u prošlom i pretprošlom mandatu kada je odbornički dodatak bio veći nego što je sada.

„Od  2012. godine  kada sam prvi puta izabran kao  odbornik prvi dodatak isplaćen  nam je u maju 2013. godine. Do kraja tog saziva 2012 -2016 tadašnji dug za odbornike bio je 11 odborničkih naknada. Sadašnji menadžment  isplaćuje odborničke dodatke redovno, ali smo u takvoj situaciji da se ne može mjesečno očekivati dva ili više dodataka. Svaki odbornik ima pravo na nadoknadu, ali ovo je ipak jedan dan u mjesecu ili dva dana, a  neko radi 30 ili manje dana za ovaj novac. Apelujem na sve odbornike da imaju malo više razumjevanja, da se malo drugačije ponašaju kako nebi zbog ovakvih situacija kasnila izdavanja za stipendiranje podsticaje u polјoprivredi i drugo“, kaže Kertić.

Svetlana Pavlović

 

blank