blank

Povodom Dana boraca u Šamcu su na centralnom spomeniku položeni vijenci palim borcima u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu na kojem su urezana imena 440 poginulih boraca Druge posavske brigade, od kojih su 362 bila sa šamačkog područja.

blank
Vijence su položili predstavnici lokalne zajednice Šamac i predstavnici Opštinske Boračke organizacije Šamac.

Nakon polaganja vijenaca predsjednik Skupštine Nikolina Škrbić rekla je novinarima da je Dan borca dan koji Opština Šamac i Opštinska boračka organizacija zajedno organizuju svake godine u znak sjećanja na one koji su stvorili RS.

Ona je istakla da joj je čast što je BO Šamac organizovala da djeca iz Osnovne škole Šamac budu danas prisutna prilikom polaganja vijenaca, a nakon toga da zajedno sa njima posjete Spomen sobu.

blank
„Bitno je da se mi i mlađe generacije podsjetimo kolika je žrtva boraca koji su položili ono najbitnije, svoje živote u temelјe Republike Srpske. Jedinstvo je borcima pomoglo da ostvare  taj najuzvišeniji cilј koji je bio tada, odbrana naše Republike. Treba  da se ujedinimo oko zajednikog cilјa da svima bude bolјe, da sve institucije od republičkih do lokalnih vode računa prije svega o ovim kategorijama stanovništva kako bi znali, da ako vodimo računa o onima koji su se ugradili u temelјe RS da ćemo znati voditi računa o današnjim mlađim generacijama“, kaže Škrbićeva.

Predsjednik Boračke organizacije Radovan Zoranović kaže  da ovaj dan obilјežavaju Dan prvog srpskog ustanka, kao i svoj Dan boraca, a oni kao dio BO RS su uzeli takođe da na jedan skroman način obilјeže ovaj dan.

„Želimo da se sjetimo svih poginulih da odamo počast svim borcima koji su dali svoje živote da mi imamo svoju RS u kojoj želimo da uživamo sa mlađim generacijama i podsjećamo ih na njihovu žrtvu“, kaže Zoranović.

blank

Povodom Dana boraca u Šamcu je sinoć održana svečana akademija na kojoj je besjedio predsjednik opštinske Boračke organizacije Radovan Zoranović, a podijelјene su i nagrade za najbolјe literarne i likovne radove osnovcima, srednjoškolcima, kao i pobjednicima u šahovskom turniru.

Zoranović istakao da sjećanjima iskazujemo zahvalnost žrtvama i produžavamo njihovo trajanje.

On je naveo da je 14. februar, dan kada je počeo Prvi srpski ustanak, izabran za obilјežavanje Dana Boračke organizacije Srpske radi toga što to simbolizuje kontinuitet borbe srpskog naroda za samostalnost i slobodu.

Na sinoćnjoj svečanoj akademiji uručene su novčane nagrade u iznosu od 100, 50 i 30 KM učenicima osnovnih i srednjih škola za najbolјe literarne i likovne radove, te najbolјim šahistima.

Predsjednik Komisije za izbor i nagrade Milovan Dujković rekao je da je tema literarnih radova na konkursu bila „Druga posavska je i moja brigade” za srednjoškolce, a za osnovce „Tebi pjevam i o tebi pišem zemlјo moja” te da je na konkurs stiglo 50 proznih i 105 likovnih radova.

U konkurenciji srednjih škola prvo mjesto pripalo je Vesni Miškić, drugo Ružici Aranđić i treće mjesto su podijelili Petar Boris Ninković i Ljubica Božić.

U konkurenciji osnovaca prvonagrađena je Ivana Ristić iz Obudovca, drugo mjesto Jelena Mikić iz Gornje Slatine i treće mjesto su podijelili Aleksa Kertić iz Gornje Slatine i Dušan Joksimović iz Obudovca.

Prvonagrađeni za likovni rad je Ilijana Ješić iz Crkvine, Sanja Čeliković iz Šamca i treće mjesto su podijelili Dušanka Lazić iz Šamca i Aleksej Bijelić iz Obudovca.

blank

Kada su u pitanju šahisti mlađih kategorija prvo mjesto pripalo je Heleni Simić, drugo Petru Simiću i treće Dušanu Joksimoviću, dok je u konkurenciji seniora prvo mjesto osvojio Pisarević Goranu, drugo Stojanu Blagojević i treće Novaku Iličić.

U kulturno zabavnom programu učestvovao je hor pjevačkog društva “Heruvimi”, članovi tradicionalne škole pjevanja Jovana Sekulić i članovi recitatorske sekcije iz OŠ „Šamac“, a podijelјene su i tri zahvalnice istaknutim pojedincima koji su dali doprinos razvoju Boračke organizacije.

Svetlana Pavlović

blank