blank

Načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević izjavio je novinarima da je u 2020. godini za pronatalitetnu politiku i podršku porodici uprkos ograničenim sredstvima u Budžetu i problemima vezanim za KOVID 19  iz Budžeta izdvojeno preko 80.000 KM.

On dodaje da je prethodnih godina Opština Šamac jednokratno  prema  Skupštinskoj odluci o podsticanju nataliteta na području Šamca isplaćuje  po 100 KM za prvo i drugo rođeno dijete, 1.000 KM za treće i 500 KM za četvrto i svako slјedeće, a od 2017. godine višečlanim porodicama sa četvoro i više djece svaki mjesec isplaćuje 100 KM, kojih je u ovom momentu 25 porodica.

blank

„U Nacrtu Budžeta za 2021. godinu mjesečni redovan iznos od 100 KM povećaćemo na 150 KM da damo dodatnu podršku porodicama koja su se u ova teška vremena usudila da imaju četvoro i više djece“, kaže Milićević dodajući da je od 2017. godine iz Budžeta izdvojeno 20.000 KM  bračnim parovima kojima pomažu za vantjelesnu oplodnju sa po 2.500 KM po jednom paru, a koji se jave putem Javnog poziva koji objavlјuje Opština svake godine.

Milićević je najavio da će kroz mjere podrške porodici svaki prvačić koji krene u školu, a koji su do sada dobijali po 100 KM. Nacrtom Budžeta za 2021. godinu povećati iznos od 150 KM kako bi postojeće mjere podrške porodici i pronatalitetne politike bile na višem nivou.

On je dodao da opština Šamac sufinansira i prevoz učenika iako lokalne zajednice nemaju zakonsku obavezu da finansiraju prevoz učenika Osnovnih i Srednjih škola, opština Šamac svake godine sufinansira da mjesečna karta roditelјima bude nešto niža, Opština izdvaja 10.000 KM za prevoz učenika Osnovnih škola i jedno cijelo polugodište besplatan prevoz učenika Srednje škole.

Milićević napominje da je podrška i ostanku mladih, stvaranju novih kadrova na ovom području, a kroz Nacrt Budžeta za 2021. godinu pored stipendiranja studenata, stipendiraće  deficitarna srednjoškolska zanimanja sa akcentom na zanatska.

Muhamed Mehmedi iz Šamca ima četvoro djece, djevojčicu prvi razred Srednje škole, sina peti razred i dvoje blizanaca po tri godine, dobijao je za svako dijete od opštine pomoć za svako dijete, a sada dobija jednokratnu mjesečnu pomoć od po 100 KM na čemu je mnogo zahvalan i mnogo mu znači.

Svetlana Pavlović

 

blank