blank

U Brodu će u srijedu, 26. aprila, biti služen pomen za 88 srpskih civila i boraca čija su tijela ekshumirana iz masovne grobnice otkrivene nakon oslobođenja ove opštine u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Pomen će biti služen u 10.30 časova na gradskom groblju kraj spomen-ploče na mjestu masovne grobnice, najavljeno je iz opštinske Boračke organizacije.

“Molitvenim pomenom, paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća otimamo od zaborava nevino stradale srpske žrtve”, napomenuli su iz Boračke organizacije Brod.

Prema podacima Boračke organizacije Brod, u masovnoj grobnici na gradskom groblju, nakon oslobođenja ove opštine, pronađeno je 88 tijela ubijenih srpskih civila, boraca i vojnika JNA.

blank

Prva ekshumacija urađena je od 26. aprila do 14. maja 1993. godine, kada su identifikovana 44 tijela.

Iz masovne grobnice nisu identifikovana 44 tijela koja su bila sahranjena na gradskom groblju sa oznakom “NN”, a nešto kasnije ponovo su ekshumirana i prevezena u grobnicu u Banjaluku.

U martu 2000. godine, na mjestu masovne grobnice, Boračka organizacija Brod postavila je spomen-ploču.

Organizatori obilježavanja su Opština Brod i Boračka organizacija, u skladu sa kalendarom obilježavanja značajnih događaja, datuma i parastosa u Republici Srpskoj. 

PN

 

blank