blank

 U Domu zdravlja u Derventi od danas je na usluzi građanima najnoviji digitalni rendgen aparat, vrijednosti 200.000 KM.

Direktor Doma zdravlja Derventa Mirko Šaran rekao je da su za nabavku ovog aparata gradonačelnik i lokalna zajednica izdvojili polovinu novca, a drugu polovinu Dom zdravlja.

“Ovaj aparat pruža više u odnosu na ranije korištene. U doba korone i nakon toga imali smo veću potrebu za korištenjem rendgena i laboratorije, te nam je zadaća bila da u ovim segmentima obnovimo opremu, što smo i učinili”, rekao je Šaran novinarima.

On je naveo da su prošle godine u laboratoriju uložili 100.000 KM, te da je praktično renovirana kompletna oprema.

Šaran je izrazio zahvalnost gradonačelniku Miloradu Simiću za sve što je učinio, posebno u vremenu korone i poslije korone.

blank

Simić je istakao da će nabavljeni aparat služiti i građanima Dervente, ali i pomoći medicinskom osoblju da svoj posao rade još kvalitetnije.

On je izrazio radost što su uspjeli da u roku od godinu dana nabave aparat, te najavio da je planirana i nabavka dodatne opreme u vrijednosti oko 200.000 KM.

“I smijem reći da idemo u nabavku mamaografa, skoro iste vrijednosti, zajednički Dom zdravlja i budžet grada. I naredne godine u ovo doba imaćemo priliku da se obradujemo još jednom dijelu opreme, koji će služiti i biti na raspolaganju našim sugrađanima”, rekao je Simić.

blank

Šef Radiološke službe Doma zdravlja Biljana Živković navela je da nabavljeni savremeni digitalni rendgen aparat ima mnoge prednosti u odnosu na ranije korišteni.

“Najvažnija prednost je kvalitet slike, boljeg je kvaliteta, oštrine i ima mogućnost naknadne obrade, proučavanja detalja radi postavljanja što bolje dijagnoze. Mnogo je kraće vreme ekspozicije i time manja doza zdračenja koju pacijenti primaju”, navela je Živkovićeva. 

blank

Posavske novosti 

 

 

blank