blank

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač i načelnik opštine Vukosavlje Borislav Rakić su potpisali Sporazum o nabavci sedam bezbjednosnih kamera koje će biti postavljene u ovoj opštini radi bezbjednosti građana.

Ministar Lukač je naveo da će tri kamere biti ANPR, takozvane pametne kamere koje prepoznaju tablice i druge detalje potrebne da se kontroliše prolazak osoba koje dolaze sa lošim namjera i radi njihovog lakšeg pronalaska.

blank

“Kamere će se nabaviti u svrhu bezbjednosti građana i nadam se da će oni to podržati”, rekao je ministar Lukač.

Iz dosadašnjeg iskustva policije poznato je da uspostavljanje ovakvih sistema nadzora i kontrole, uz pomoć tehničkih sistema i kamera, doprinosi do 50 odsto smanjenju krivičnih djela i prekršaja.

Ministar Lukač je napomenuo da je Vukosavlje jedna od 45 opština Republike Srpske u kojima je MUP do sada potpisao ugovore.

Za bezbjednosnu situaciju u Vukosavlju je rekao da je na izuzetno zadovoljavajućem nivou, što potvrđuje podatak da je prošle godine zabilježeno samo 14 lakših krivičnih djela ili prekršaja, a da nije bilo težih krivičnih djela niti djela koja mogu uznemiriti javnost.

“Ponekad se pojavi manji broj migranata i to policija zajedno sa stanovništvom efikasno rješava”, rekao je ministar Lukač.

blank

On je najavio da će Stanično odjeljenje policije u Vukosavlju biti pojačano sa četiri do pet policajaca kako bi, bez obzira na dobru bezbjednosnu situaciju, kontrolisali i spriječili bilo koje krivično djelo.

Načelnik Rakić je naveo da je Sporazumom predviđeno raspisivanje tendera za nabavku kamera koje će biti postavljene na magistralnom i na putevima koji su bezbjednosno interesantni za opštinu i MUP, a isključivo će se koristiti za poboljšanje bezbjednosti građana.

To će, kako je objasnio, posebno biti važno kada opština Vukosavlje u narednom periodu postane veliko gradilište na budućem ukrštanju auto-puteva Budimpešta – Ploče i Beograd – Banjaluka.

Kada je riječ o bezbjednosnoj situaciji, načelnik Rakić je naveo da nisu zabilježeni međunacionalni incindenti na čemu treba zahvaliti stanovnicima i policiji u ovoj opštini.

Ministar Lukač i načelnik Rakić su obišli novu zgradu adminsitrativnog centra opštine, čiji je završetak planiran za Dan opštine – 8. septembra, te raskrsnicu magistralnog puta Bijeljina – Banjaluka i regionalnog puta Modriča – Odžak u mjestu Jakešnica.

Izvor: MUP RS

 

blank