blank

Na inicijativu Boračke organizacije Republike Srpske i Republičke organizacije porodica zaroblјenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske, a na prijedlog Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, Predsjednik Republike Srpske, odlikovala je Medalјom zasluga za narod 282 poginula borca Vojske Republike Srpske.

Izaslanik predsjednika Republike Srpske Slobodan Župlјanin i načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević uručili su danas porodicama poginulih boraca Vojske Republike Srpske sa područja ove lokalne zajednice 68 posthumnih odlikovanja – Medalјa zasluga za narod.

blank

“Republika Srpska nikada neće zaboraviti one koji su u njene temelјe ugradili dijelove svoga tijela i svoju krv, a posthumno odlikovanje još je jedan u nizu dokaza da oni koji su stvarali Republiku Srpsku ne smiju biti zaboravlјeni, kao i događaja u kojima su učestvovali i koliku su žrtvu podnijeli”, rekao je Župlјanin novinarima nakon uručenja odlikovanja.

On je naglasio da je sam čin odlikovanja i Medalјa zasluga za narod nešto što će služiti budućim pokolјenjima, njihovim potomcima, porodicama i srpskom narodu kao poruka da nikada neće biti zaboravlјeni oni koji su živote dali za Republiku Srpsku.

“I naknada koja prati ovu medalјu znači porodicama poginulih, iako je u ovoj fazi simbolična, ali pokazuje da u svakom smislu moramo da mislimo na one koji su najzalužniji za ono što mi danas imamo, a to je sloboda i Republika Srpska”, rekao je Župlјanin.

blank

Župlјanin je podsjetio da je mnogo stradanja bilo i u proteklom otadžbinskom ratu, ali posmatrano kroz istoriju, u odnosu na prethodne ratove, taj je broj bio mnogo manji, jer je postojalo ogromno jedinstvo srpskog naroda i Vojske Republike Srpske i oni su zajedno branili i stvarali ono što je danas neprocjenjiva vrijednost, a to je slobodna Republika Srpska.

Milićević, koji je sa Župlјaninom odlikovanja uručio u hotelu “Plaža”, rekao je da u vremenu koje dolazi status porodica poginulih boraca mora biti na mnogo višem nivou uz pomoć lokalne samouprave i Republike Srpske.

“Opština Šamac svih prethodnih godina u svom Budžetu predviđala je oko 60.000 KM jednokratne pomoći za liječenje porodica poginulih boraca, RVI od prve do četvrte kategorije. To je lokalna politika koja će biti nastavlјena s cilјem da bar malo ublažimo bol onima koji su dali svoje najmilije za Republiku Srpsku”, rekao je Milićević.

On je naveo da na području opštine Šamac posthumno treba da budu odlikovana još 62 poginula borca.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zaroblјenih i poginulih boraca Velјko Lazić istakao je da je ta organizacija 2012. godine imala podatak da je, u to vrijeme, bilo između 5.000 i 6.000 neodlikovanih boraca u Republici Srpskoj, te su pokrenuli inicijativu preko tadašnjeg predsjednika Srpske Milorada Dodika da počnu sa posthumnim odlikovanjima.

On je dodao da bi u naredne dvije godine trebalo da budu posthumno odlikovani svi borci.

Svetlana Pavlović

 

blank