blank

U Derventi će biti uspostavljen novi, treći, karantin, za smještaj sugrađana koji dolaze iz inostranstva, rekao je komandant opštinskog Štaba za vanredne situacije Milorad Simić.

“Ne znamo koji će broj ljudi dolaziti u narednom periodu iz susjednih država i odlučili smo da u motelu `Dvor` Derventa svadbeni salon, gdje ima oko 840 metara kvadratnih, pretvorimo u novi karantin. Računamo da će trebati, jer interes građana da dolaze kućama postoji”, rekao je Simić nakon današnje sjednice Štaba.

On je istakao da će karantin, kao i na drugim lokacijama u Derventi, na Plehanu u Terapijskoj zajednici “Izvor” u dva objekta i u prostorijama Centra “Budućnost”, biti veoma uslovan – ima vodu, sanitarne čvorove, kupatilo.

“Hrana je obezbijeđena tri puta dnevno, a svako će po dolasku dobiti 14 maski za boravak. Svi građani koji dolaze biće valjano primljeni i tretirani, a ljude koji su od ranije u kućnoj izolaciji molim da sačuvaju svoje bližnje, da se pridržavaju uputstava. Pratimo Republički štab i tako se ponašamo”, rekao je Simić.

On je istakao da je u Derventi sve pod kontrolom i apelovao da bude još više discipline, koja je u ovoj situaciji najbolji lijek.

“Derventa ima samo jednog pozitivnog koji je na isteku karantina, trenutno je u Banjaluci, dobrog je zdravstvenog stanja. U izolaciji je 543 ljudi, kućnoj ili u karantinu. U Terapijskoj zajednici na Plehanu imamo 17 lica, od kojih je 14 testirano, a troje čeka nalaze u drugom odvojenom objektu”, naveo je Simić.

Epidemiolog Doma zdravlja Derventa Milena Bjegović Đujić rekla je da su na području opštine 543 lica pod zdravstvenim nadzorom i da će u toku dana njih 100 biti kontaktirano jer im ističe period nadzora i kućne izolacije.

“Opšte epidemiološko stanje je zadovoljavajuće. Imamo samo jednog pacijenta inficiranog virusom korona koji se nalazi u Studentskom domu u Banjaluci, uskoro će biti testiran i nadamo se da će se vratiti oporavljen kući i porodici”, kaže Đujićeva.

Ona je dodala da je do sada testirano ukupno devet lica, od kojih je samo jedno pozitivno.

“Formiran je karantin u Terapijskoj zajednici `Izvor` na Plehanu, gdje su smještena lica testirana na graničnim prelazima i čiji nalaz je negativan. Lica koja budu dolazila sa graničnog prelaza biće smještana u karantine koje je osnovala lokalna zajednica, a način testiranja dogovaraćemo u skladu sa uputstvima Instituta za javno zdravstvo i Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske”, dodala je Đujićeva i apelovala da se stanovništvo pridržava svih mjera nadležnih službi i institucija.

Jedna od zaključaka sa današnje sjednice opštinskog Štaba za vanredne situacije je i objava svih zaključaka i naredbi Republičkog štaba za vanredne situacije na portalima u Derventi, radi još veće informisanosti građana.

Posavske novosti

blank