blank

Vidovdanska svečana akademija biće održana u Gradišci 24. juna u prostorijama Narodne biblioteke, uz sadržajan kulturno-umjetnički program.

Predsjednik Udruženja evropske akademije srpskih nauka i umjetnosti iz LJubljane Saša Gajić potvrdio je Posavskim novostima da će svečano biti predstavljeni i proglašeni pobjednici međunarodnih konkursa “Suze Kozare” i “Zlatno pero”, te najboljima uručene nagrade i ostala priznanja.

“Prateći rad pojedinaca i ustanova, te njihov doprinos književnosti, očuvanju srpskog nacionalnog ponosa, dostojanstva, tradicije, kulture i jezika, kao i uspostavljanju saradnje među književnicima, uručićemo i jedan broj priznanja u vidu povelja Akademije”, rekao je Gajić.

Akademija se održava u organizaciji Udruženja evropske akademije srpskih nauka i umjetnosti iz LJubljane sa Podružnicom za Republiku Srpsku i BiH, a uključeni su i Udruženje srpskih književnika i Savez srpske dijaspore iz Slovenije, i Narodna biblioteka Gradiška.

Nenad Simić iz Dervente među dobitnicima je glavnih nagrada na Međunarodnom pjesničkom konkursu “Zlatno pero” u LJubljani.

Nagrađena je pjesma pod nazivom “Zavičajna pjesma”, a na konkurs su stigle 43 prijave iz devet zemalja.

Simiću ovo nije prvo priznanje za stvaralaštvo van granica Republike Srpske, a od početka godine nalazi se na čelu Podružnice Udruženja evropske akademije srpskih nauka i umjetnosti za Republiku Srpsku i BiH.

blank

Svečana akademija biće održana u prostorijama Narodne biblioteke Gradiška sa početkom u 19.00 časova.

PN

blank