blank

Virus korona u Republici Srpskoj u protekla 24 časa potvrđen je kod još devet ljudi, od ukupno 272 testiranih uzoraka, izjavio je ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić.

Riječ je četiri muškaraca i pet žena, od kojih su dvije ženske osobe starije životne dobi.

Šeranić je potvrdio i da su četiri lica, koja su bila zaražena, preminula, te je njihovim porodicama izrazio saučešće.

“Jedno lice od njih je imalo je 45 godina i preminulo je sa teškom obostranom upalom pluća”, rekao je Šeranić.

Kada je riječ o novozaraženim, virus je potvrđen kod doktora u Doboju i medicinske sestre sa Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske, koji su imali kontakte sa zaraženim osobama.

“Tri zaražene osobe su iz Banjaluke, dvije iz Prijedora i po jedna iz Dervente, Doboja, Gradiške i Laktaša”, rekao je Šeranić.

On je istakao da su testirana 52 zdravstvena radnika i ljudi iz domova za stara lica u Srpskoj, čiji su nalazi negativni, a najavio je da će biti testirani radnici i korisnici doma za stare u Derventi.

U Srpskoj je utvrđeno ukupno 900 slučajeva korona virusa, preminula je 41 osoba, a oporavilo se 381 lice.

“Urađeno je više od 14.047 testiranja. U UKC-u se trenutno liječi 150 osoba koje imaju virus, a težu kliničku sliku ima 49 pacijenata”, rekao je Šeranić.

U bolnicama u Srpskoj je zbog virusa trenutno zbrinuto ukupno 57 osoba.

U objektima u kojima su smještena lica koja su pozitivna na virus korona, a nemaju simptome, u Banjaluci je 131 osoba, u Trebinju 17 osoba, u Bijeljini jedna i Zvorniku dvije.

Pod zdravstvenim nadzorom nalaze se 3.870 lica, dok je iz nadzora izašlo njih 23.983.

Na sedam graničnih prelaza u protekla 24 časa ušla je 161 osoba, dok je njih 183 izašlo iz karantina pri graničnim prelazima, pa se u njima jutros nalazilo 12 lica. 

 

blank