blank

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković prisustvovao je danas u Rafineriji nafte u Brodu svečanom otvoranju postrojenja za proizvodnju komprimovanog gasa.

Premijer Višković izjavio je da je puštanje u rad ovog postrojenja veliki dan za Republiku Srpsku, ali i za Rafineriju nafte kojoj je dat novi impuls u radu.

“Republika Srpska dobila je još jednu kontakt tačku, uz Zvornik, za dalju gasifikaciju”, rekao je premijer Višković.

Istakao je da je važno što Republika Srpska prati direktive EU o zelenoj energiji i o ekologiji.

“Izuzetno je značajno što je Brod ekološki čist i nikome ne može nanijeti štetu”, naglasio je premijer Višković i najavio da kompanija “Zarubežnjeft” želi i dalje ulagati u Republiku Srpsku.

“Naredna faza jeste proizvodnja bitumena, a postoji mogućnost i za realizaciju projekta izgradnje gasne elektrane”, istakao je premijer Višković.

Naveo je da će ove investicije povećati bruto domaći proizvod, uticati na razvoj ekonomije i energetsku nezavisnot Republike Srpske.

blank

“Institucije Republike Srpske biće na raspolaganju `Zarubežnjeftu`. Gas iz Broda sada može biti transportovan i u Rafineriju ulja u Modriči, ali i u ostale lokalne zajednice”, rekao je premijer Višković i podsjetio da je ruska kompanija izmirila sve obaveze prema Republici Srpskoj koje su bile više od 120 miliona KM.

U Rafineriji nafte u Brodu danas je svečano puštena u rad gasna kompresorska stanica čiji je kapacitet 40 miliona metara kubnih komprimovanog prirodnog gasa, a ukupan iznos projekta gasifikacije je 16,2 miliona evra.

Stanicu je u rad pustio generalni direktor Rafinerije nafte Brod Anatolij Karaljus, a svečanosti su prisustvovali srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov, šef Predstavništva Srpske u Moskvi Duško Perović, te članovi rukovodstva rafinerije i kompanije “Zarubežnjeft”.

Izvor: Vlada Republike Srpske

 

blank