blank

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je u Šamcu da će Vlada nastaviti da pomaže ovoj opštini, u koju je od 2006. godine uloženo 80 miliona KM po raznim projektima, uz još 20 miliona KM kredita Investiciono-razvojne banke.

“Vlada Republike Srpske će kao i do sada pomagati Šamac. Opština će u narednom periodu imati dobru poziciju za ekonomski razvoj, za ostanak lјudi”, istakao je Višković.

On je naveo da je sa rukovodstvom opštine Šamac, na čelu sa načelnikom Đorđem Milićevićem, razgovarano o planovima, navodeći da je prioritet Vlade Srpske izgradnja auta-puta od Doboja prema Rači i Beogradu.

blank

“Postojala je mala doza nerazumijevanja kod lokalnog stanovništva zato što je išla prvo etapa od Brčkog prema Rači. Vjerovatno ćemo već na slјedećoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske ići sa planom parcelacije i svim što je potrebno za ovu dionicu dalјe od Brčkog, pa sve do Vukosavlјa”, naveo je Višković.

On je naglasio da je ovo veoma važno za opštinu Šamac zbog dva razloga.

“Ovaj auto-put, ne samo što će ovu lokalnu zajednicu pozicionirati u regionalne i svjetske okvire, i povući investitore, već će ona biti jedna od maloborojnih koja će imati i sa lijeve i sa desne strane u neposrednoj blizini auto-put, što će biti dodatna šansa za razvoj”, naveo je Višković.

On je podsjetio da je često u javnosti proteklih godina bila kritikovana odluka Vlade Republike Srpske o gradnji auto-puteva, te istakao primjer Gradiške i Prnjavora – u kakvoj su poziciji danas zahvalјujući auto-putu.

“Danas u opštini Prnjavor imate dvije poslovne zone unaprijed rasprodate i desetak investitora koji su spremni da ulažu i tamo otvaraju proizvodne kapacitete, tako da već lokalna zajednica dolazi u situaciju da nema dovolјno radne snage koja će pratiti sve te investicije”, rekao je Višković.

On je dodao da je sa načelnikom Šamca razgovarao i o značajnom projektu za ovu lokalnu zajednicu, o izgradnji ulice cara Dušana, koja je dio regionalnog puta Modriča-Šamac.

“Dogovorili smo da lokalna zajednica uradi infrastrukturu, a završne slojeve radiće Vlada Srpske posredstvom preduzeća “Putevi Republike Srpske”. I to će biti naš doprinos ovoj lokalnoj zajednici”, naglasio je Višković.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je u Šamcu da je obaveza svih načelnika i gradonačelnika da apeluju na sve građane u svojim lokalnim zajednicama da se pridržavaju mjera koje je uvela Vlada s cilјem sprečavanja širenja virusa korona.

“Naša je procjena da možemo dobrim dijelom uticati na sprečavanje širenja virusa ukoliko se budemo ponašali disciplinovano i odgovorno i prema sebi, i prema svojoj porodici, ali i prema okruženju”, rekao je Višković novinarima u Šamcu nakon sastanka sa načelnikom opštine Đorđem Milićevićem.

On je rekao da je jedna od tema današnjeg sastanka svakako bila i pojava virusa korona.

Predsjednik Vlade je rekao da se virus može kontrolisati samo ukoliko svi građani budu striktno poštovali naredbe koje, prije svega, daju nadležne institucije.

“Nismo mi pustili djecu da ne idu u školu 21 dan da im učinimo uslugu da se igraju, već preventivno. Zato apelujemo na roditelјe da se pridržavaju svih mjera i da ne dozvole djeci da se okuplјaju u većem broju. To ne znači da ne smiju izlaziti iz stana, naravno da mogu izaći vani, prošetati…”, rekao je Višković.

On je naglasio da preventiva može samo donijeti dobro svima.

“Nema mjesta panici i sve što radimo radimo preventivno, jer je bolјe spriječiti nego liječiti. Prevencija ima za cilј da se što manji broj lјudi zarazi i zato u narednih 20-ak dana treba svi da se ponašamo odgovorno i na taj način ćemo doprinijeti suzbijanju širenja korona virusa u Republici Srpskoj”, poručio je Višković.

blank

Načelnik opštine Šamac Milićević rekao je nakon sastanka da je dobio uvjeravanje da će Vlada Srpske nastaviti da podržava ovu opštinu, te da je sa premijerom razgovarao o problemima sa kojima se suočava lokalna zajednica i razvojnim planovima.

Milićević je zahvalio Vladi Srpske za pomoć u infrastrukturnim projektima, te napomenuo da je u prošloj godini za te namjene izdvojila 400.000 KM.

“Tu su i određeni podsticaji sa nivoa Republike i ono što sa našim lokalnim podsticajima doprinosi bolјem poslovnom ambijentu”, naglasio je Milićević.

On je naveo da je na sastanku bilo riječi i o izgradnji dionice auto-puta od Brčkog prema Vukosavlјu.

“Znatan dio te dionice prolazi kroz opštinu Šamac, što će osim postojećeg auto-puta, za ovo područje značiti dodatni priliv investicija”, dodao je Milićević.

Milićević kaže da je premijeru Srpske prenio šta je opštinski menadžment u proteklom periodu uradio sa aspekta privlačenja investicija i podsticaja u privredi.

Sastanku sa predsjednikom Vlade Republike Srpske Radovanom Višković pored načelnika Opštine Đorđa Milićevića prisustvovali predsjednica Skupštine Nikolina Škrbić, načelnica Odjelјenja za stambeno komunalne poslove i urbanizam Vedrana Mihalјčić i načelnik Odjelјenja za finansije Slobodan Sjenčić.

Svetlana Pavlović

blank