blank

Episkop zvorničko -tuzlanski Fotije posjetio je danas Derventu gdje je u prisustvu gradskog rukovodstva posjetio je  Veliku Sočanicu gdje je obišao radove na rekonstrukciji Crvku Vaznesenja Gospodnjeg.

Tokom posjete je obećao da će Eparhija zvorničko-tuzlanska obezbjediti 10.000 KM za završetak radova.

Vladika Fotije je istakao zadovoljstvo što rekonstrukcija ovog duhovnog objekta, koji je građen od 1922 do 1934 a osveštan 1936. godine, ide po predviđenom planu.

blank

Naveo je da su crkve, hramovi i manastiri uvijek pa i danas bili mjesta posebnog duhovnog sabranja, a obnavljanjem njihove spoljašnjosti i unutrašnjosti, daje se nova nada opstanku hrišćanstva.

’’Naša eparhija je obećala da će uz grad Derventu pomoći moralno ali i finansijski da se radovi privedu kraju. Radujemo se što izgradnja i rekonstrukcija krova ide predviđenom dinamikom. Ovo je jedan pobožan i blagočestiv kraj koji je uvijek davao mnogo. Iz ovog kraja su potekli mnogi monasi i sveštenici. I danas ovi ljudi daju veliki doprinos u izgradnji crkve što pokazuje da nisu zaboravili svoju vjeru ’’,rekao je Fotije.

blank

U prvoj fazi se počelo sa rekonstrukcijom krova na kojoj je zub vremena ostavio svoj trag. Predsjednik građevinskog odbora Dragislav Zarić navodi da je rekonstrukcija počela prije par dana dodajući da je mnogo posla potrebo uraditi i oko izgranje zvonika, ali i zidova i temelja. Nada se da će rokovi biti ispoštovani pri čemu najavljuju još dvije faze rekonstrukcije.

’’ U drugoj fazi smo predvidili da uradimo hortikulturu sa potpunim uređenjem zemljišta. Treća faza je oslikavanje crkve. U projektu je predviđena i izgradnja jedne nastrešnice koja će koristiti da se narod skloni od padavina ili drugih vremenskih neprilika. Planiramo da napravimo i jednu pješačku stazu za vjernike. Vrijednost ove investicije je po projektu oko 300.000 KM. Mi za izvođenje prve faze već imamo prikupljena sredstva. Nadamo se da ćemo i za naredne projekte prikupiti dovoljan broj sredstava a sve s ciljem da napravimo jedno lijepo duhovno mjesto’’,rekao je Zarić.

Da je posjeta vladike Fotija uvijek posebna svečanost za Derventu, navodi i prvi čovjek ove lokalne zajednice Milorad Simić. Navodi da obnova ovakvog jednog duhovnog mjesta koje ima bogatu istoriju, zaslužuje pažnju vjerskih poglavara ali i gradskog rukovodstva.

blank

’’ Mi smo među prvima dali svoj doprinos kada je počela priča o rekonstrukciji crkve. Izdvojili smo oko 15.000 KM za ovu aktivnost. Kada se prepozna jedna dobra aktivnost, vjerujem da novca uvijek mora biti. Drago mi je što građevinski odbor ali i izvođači žele da se ovaj projekat valjano uradi što vjerujem raduje i mještane Velike Sočanice. Mislim da ćemo i u narednom periodu kroz neke naredne faze podržavati rekonstrukciju ove crkve. Mislim da kroz izdvajanje sredstava za te potrebe, radimo jednu dobru stvar’’,rekao je Simić.

blank

Povodom slave Svetog Teodora Stratilata, episkop zvorničko-tuzlanski Fotije je obišao i kasarnu ’’Zdravko Čelar’’ gdje je osveštao paraklis posvećen istoimenom svetitelju.

Vladika je potom predvodio slavski obred povodom krsne slave paraklisa.

TV K3

blank