blank

Opština Šamac je u povodu slave Mitrovdana i ove godine za svoje sugrađane priredila koncert, ali sada Etno grupe „Trag“ koju su građani u prepunoj sali dočekali ovacijama i aplauzima i time pokazali svoje oduševlјenje.

blank
Umjetnički rukovodilac grupe „Trag“ Velentina Milekić – Kovačić rekla je novinarima da im je ovo 18 godina od formiranja grupe, godina punolјetstva i posvećenosti ovoj vrsti muzike, te da je članove sastava okupila lјubav prema narodnom stvaralaštvu i želјi da izvornu muziku spasu od zaborava, ali i približe u duhu današnje publike, tradicionalne ritmove i melos utkali su u sopstvene aranžmane.

„Imali smo preko 600 koncerata u zemlјi i inostranstvu i njegujemo tradicionalnu muziku Balkana, ali na jedan moderan način. Snimili smo dva studijska albuma, treći izlazi ove godine „Trag i prijatelјi“, pet šest spotova. „Za pjesmu oj đevojko Milijana imali smo 200.000 pregleda. Do kraja ove godine očekujemo još jedan spot“, kaže Milekić – Kovačić.

blank
Ona je dodala da se zbog situacije sa koronom planovi o koncertima prave vrlo kratkoročno.
Pjevačica Etno grupe „Trag“ Vesna Drašković kaže da je „Trag“ vokalno-instrumentalni sastav koji njeguje tradicionalnu muziku Balkana, a čine je deset članova: četiri ženska vokala i šest instrumentalista.

„Akcenat je na tradicionalnim instrumentima (frule, gajde, kaval, tarabuke, tapan), ali u sastavu su i klasični instrumenti – gitara i violina, kao i moderni (elektronski) – klavir (stage piano) i bas-gitara.  Na repertoaru grupe nalaze se pjesme iz Republike Srpske (Bosne i Hercegovine), Srbije, Crne Gore, Makedonije i Bugarske, te ciganska muzika. S obzirom na to da „Trag“ često i rado nastupa u Rusiji, na repertoar su uvrstili i nekoliko ruskih pjesama. Grupa nastupa na mnogim značajnim manifestacijama u BiH i inostranstvu“, kaže Draškovićeva.

blank
Ona je podsjetila da je Etno grupa „Trag“ za svoj dosadašnji rad nagrađivana mnogim priznanjima i nagradama, a da su sa folklornim ansamblom nastupali su na međunarodnim festivalima u Francuskoj, Bugarskoj, Španiji, Grčkoj itd.

Svi članovi grupe „Trag“ zadovolјni su  boravkom i nastupom u Šamcu, a kako kažu najviše ih je obradovala publika koja je bila prisutna na koncertu gdje su bili građani od 7 do 77 godina što znači da uspijevaju u svom radu da privuku i stare i mlade.

Svetlana Pavlović

 

blank