ZAJEDNIČKI SASTANAK U OKVIRU KAMPANJE “OPREZNI PAZE NA PRUŽNE PRELAZE”

0
223
blank
blank

U okviru kampanje “Oprezni paze na pružne prelaze” u Šamcu je održan zajednički sastanak  predstavnika Opštinske uprave Šamac sa predstavnicima Agencije za bezbijednost saobraćaja, Želјeznica RS, Inspektorata RS i Auto moto saveza RS o pružnim prelazima na području opštine Šamac.

Na deset pružnih prelaza na području opštine Šamac u poslјednjih pet godina nije bilo vanrednih događaja sa nastradalim i povrijeđenim licima, rekao je Rade Cvijanović iz preduzeća “Želјeznice Republike Srpske”.

blank

“U periodu od 2016. do 2020. godine na ovom području imali smo samo dva vanredna događaja sa materijalnom štetom”, rekao je Cvijanović.
On je naveo da je na sastanku u okviru kampanje “Oprezni paze na pružne prelaze” razgovarano i o kapitalnim ulaganjima u narednom periodu u okviru remonta pruge Doboj-Šamac, odnosno izgradnje Koridora “Pet ce” gdje je planirano da budu dodatno obezbijeđena tri pružna prelaza.

“Želјeznice Republike Srpske”, zajedno sa Vladom i resornim ministarstvom izdvajaju znatna sredstva za povećanje nivoa bezbjednosti i što bolјe uređenje pružnih prelaza. Na području opštine Šamac od 10 pružnih prelaza trenutno je jedan obezbijeđen višim nivoom osiguranja”, naveo je Cvijanović.

Načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević rekao je da je ova lokalna zajednica tranzitno područje, te naveo da je fokus sastanka bio na budućem uređenju pružnih prelaza.

blank

“Vidim da je u planu kapitalnih investicija Ministarstva saobraćaja i “Želјeznica Republike Srpske” da u narednom periodu budu u potpunosti automatizovana, opremlјena dodatnom opremom dva pružna prelaza – u Šamcu i na regionalnom putu Šamac-Gradačac”, naveo je Milićević.

On je istakao da je suština kampanje da se što više utiče na svijest građana u vezi sa bezbjednim prelaskom na pružnim prelazima, te da sve ove institucije zajedno sa lokalnim zajednicama trebaju u narednom periodu preduzeti sve aktivnosti kako bi bio bezbjedniji želјeznički saobraćaj na području svih lokalnih zajednica u RS.

Zamjenik direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Milija Radović rekao je da su svi pružni prelazi na području opštine Šamac obezbijeđeni u skladu sa propisima.

On je najavio da će Agencija podnijeti inicijativu da kazna za prelazak preko pruge kada je to zabranjeno svjetlosnim znakovima, branicima i polubranicima bude ista kao za prelazak na crveno na semaforu.

Radović je dodao da su u toku izmjene Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH.

On je istakao zadovolјstvo saradnjom koju ostvaruje Agencija sa opštinom Šamac  u protekli tri godine, gdje su zajednički realizovali dva projekta počev od Strategije bezbijednosti do  podjele dječijih autosjedalica i edukacija roditelјa o pravilnom korištenju dječijih autosjedalica.

Svetlana Pavlović

blank