blank

Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora dr. Dragan Čović nazočio je danas potpisivanju Ugovora za nastavak gradnje Franjevačkog samostana sv. Marka Evanđelista na Plehanu u sklopu Vjersko-kulturnog središta Plehan.

blank

Naime, danas je svetom misom započela skromna svečanost obilježavanja nastavka gradnje Franjevačkog samostana sv. Marka Evanđelista na Plehanu, nakon čega je uslijedilo potpisivanje Ugovora za nastavak gradnje franjevačkog samostana.

Na ovom značajnim događaju, osim plehanskih povratnika, franjevaca koji u Plehanu djeluju, okupili su se i raseljeni vjernici plehanskoga kraja i brojni dužnosnici izvršne i zakonodavne vlasti iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Uz predsjednika Čovića danas je na Plehanu nazočio i dopredsjednik RS-a iz reda hrvatskog naroda Josip Jerković, izaslanik u Vijeću naroda RS-a Ivo Mijić te je kao izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, nazočio ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman te predsjednik Udruge Hrvata BiH Prsten Pavo Zubak.

blank

Uz pomoć i zalaganje dužnosnika Hrvatskog narodnog sabora i Vlade Republike Hrvatske, kao i uz pomoć plehanskog puka i donacija, stvorili su se preduvjeti nastavka gradnje samostana, istaknuto je.

Gvardijan fra Anto Tomas naglasio je kako je u srpnju prošle godine svečano blagoslovljeno gradilište i kamen temeljac za novi samostan. Govoreći o projektu fra Anto je i danas pozvao Plehančane i predstavnike vlasti da pomognu u dovršenju uređenja nove crkve, gradnji samostana i muzejsko galerijskog prostora. Istaknuo je i zahvalu na dosadašnjoj pomoći i zalaganju dobrih ljudi da se ovaj projekt „Plehan ponovno rađanje“, današnjim potpisom ugovora može nastaviti, te kroz dogledno vrijeme u potpunosti završiti.

Izvor: www.hdzbih.org

 

blank