blank

U Brodu je u toku testiranje mašine za uklanjanje rastinja i uništavanje minsko-eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata – proizvod stručnjaka Tehničkog remonta Bratunac.

Pomoćnik direktora Republičke uprave civilne zaštite Dragan Kos rekao je  da je danas u Brodu završni proces testiranja mašine MX 17 koja je u vlasništvu Republičke uprave civilne zaštite.

“Ako mašina prođe današnji test, biće akreditovana za deminiranje, za mašinsku pripremu i uklanjanje protivpješadijskih mina. Radi se na dijelu terena u Brodu u rejonu Skele, a ako prođe akreditaciju radićemo uz obodni kanal prema naselju Krk”, kaže Kos.

blank

On dodaje da je Tim Republičke uprave civilne zaštite za mašinsko uklanjanje ruševnih objekat takođe angažovan u Brodu.

“Mašina je proizvedena u Bratuncu, sve osim motora. Ovo je već treći ciklus testa proizvedene mašine. Dva puta smo to obavljali u Brodu i jednom u Modriči. Otklanjali smo manje nedostatke, ovo je završna faza i vjerujemo da će proći akreditaciju”, dodao je Kos.

Prema njegovim riječima, lokalna zajednica je finansirala troškove goriva i maziva za mašinu, kao i smještaj tri operatera i vođe tima.

“Operater je vrhunski zaštićen i ne postoji opasnost da se povrijedi. Većina toga je elektronska – od protoka ulja, čitanja brzine i ostalog, kvadrature produktivnosti, tako da naši operateri imaju priliku da upravljaju mašinom visokog kvaliteta”, istakao je Kos.

Stručni saradnik u Civilnoj zaštiti opštine Brod Jovan Srijemac ističe veliki značaj koji ima angažovanje Republičke uprave civilne zaštite u Brodu, posebno aktivnost na testiranju ove mašine.

“U Brodu su veliki radovi, komunalni i infrastrukturni. Na zahtjev načelnika angažovali smo tim Republičke uprave civilne zaštite za uklanjanje ruševnih objekata, kao i nastale deponije. Testirana je i mašina koja je za dvadesetak dana očistila 70.000 metara kvadratnih vegetacije na području koje je već deminirano, ali uvijek postoji opasnost od mina”, kaže Srijemac.

blank

On dodaje da je na zahtjev načelnika opštine Brod Ilije Jovičića i na prijedlog Civilne zaštite Brod angažovana Republička civilna zaštita čiji zaposleni obavljaju velike radove u ovoj lokalnoj zajednici.

„Na području između Grka- Zborište- Unka obavljaju se radovi na deminiranju od oko 800.000 kvadratnih metara prostora koje obavljaju dva tima RU CZ. I na području Koraća je aktivno deminiranje koje obavljaju pripadnici Oružanih snaga BiH. Završeno je uklanjanje ostataka devastiranog objekta Komunalca, to je sada lijepo uređen teren, a prema mišljenju građana je bio jedno ruglo u gradu. Urađuje se i prostor oko gradske pijace“ dodaje Srijemac.

Predstavnici opštinske Civilne zaštite navode da će mašina nakon finalne izrade biti angažovana na izgradnji i popravci vodoodbrambenih sistema, jer su velike poplave nanijele ogromnu štetu privredi i poljoprivredi Srpske zbog neadekvatnih odvodnih kanala i nasipa.

Vrijednost posla koji na ovoj mašini u Brodu obavljaju pripadnici Republičke uprave civilne zaštite je oko 15.000 KM.

Posavske novosti 

blank