blank

 У дервентском селу Босански Дубочац  данас је обиљежена 78 година од преласка 12. славонске бригаде из Хрватске у БиХ, и у садејству са другима јединицама учествовала у ослобађању окупираног дијела земље у вријеме Другог свјетског рата.

blank

Предсједник дервентског СУБНОР-а Борислав Прерадовић рекао је да је циљ обиљежавања важних датума из Другог свјетског рата да се такве страхоте више не понове.

„Овдје смо протеклих година обновили споменик и збов тог његујемо традицију сјећања на страдале. Једино на овакав начин можемо да се захвалимо свим страдалим што су се голоруки борили против фашизма и животе дали за нашу слободу“, рекао је новинарима Прерадовић.

Обиљежавању је присуствовао и градоначелник Дервенте  Милорад Симић који је истакао да је дужност и обавеза његовати традицију сјећања на Народноослободилачки рат.

„Нажалост, у једном периоду спомен – обиљежја изграђена у знак сјећања на погинуле у Другом свјетском рату су била мало занемарена. Али, упоредо са бригом и обиљежавањем важних датума из Одбрамбено – отаџбинског рата, обновили смо традицију да се сјећамо и бораца против фашизма“, у изјави новинарима рекао Симић.

blank
Градоначелник Дервенте Милорад Симић

Он се осврнуо и на декларацију коју је усвојио СНСД, а која се односи на очување споменика НОБ-а.

Вијенце на спомен обиљежје, осим представника дервентског СУБНОР-а, положили су градоначелник Милорад Симић, предсједник Скупштине града Мирко Земуновић, те представници СНСД-а.

Посавске новости 

 

blank