blank

Чланови Културно-умјетничког друштва младих ,,Босиљак” из Дервенте, прошлог викенда боравили су у Хрватској и то у Војнићу и Загребу. У Војнић су гостовали драгим пријатељима, члановима СКД ,,Просвјета” пододбор Војнић и Вијећу српске националне мањине општине Војнић, који су уједно били и организатори великог Годишњег концерта.  

blank

На овом концерту учешће је узело десет културно-умјетничких друштава и то из Хрватске, Словеније, Србије и Босне и Херцеговине и то: СКД ,,Просвјета” пододбор Вргинмост,СКД ,,Просвјета ”’пододбор Карловац, КУД ,,Тона Хроват” Велика Кладуша – БиХ, Друштво перојских Црногораца, ,,Перој 1657” Перој – Хрватска, КУД ,,Вукомир Видић-Учо” Бела Црква  – Србиј,  КД ,,Обреж” Средишће на Драви – Словенија, Пјевачка група ,,Карловчанке” Карловац,  Друштво за очување традиције ,,Етно Сисциа”’ Сисак, КУДМ ,,Босиљак”’Дервента – Република Српска и домаћин КСКД ,,Просвјета”’Пододбор Војнић.

blank

У препуном Дому културе у Војнићу, и трочасовном програму приказано је много различитих култура и културних вриједности. Чланови КУДМ ,,,Босиљак”’Дервента представили су се са Посавским пјесмама уз Шаргију и Играма из Кумановског поља.  Насатуп Босиљковића изазвао је код публике право одушевљење и овације, па су се дервенћани морали вратити поново на сцену и свој наступ завршити бисом.
Водитељ програма био је Сеад Пурић, познати радијски новинар и власник Радио Велкатона из Велике Кладуше.

Био је ово концерт за уживање а посебно са нашим старим и драгим пријатељима из СКД ,,Просвјета” пододбор  Војнић на челу са Чедомиром и Валеријом. Наша сарадња почела је прољетос у Дервенти а ево наставила се у Војнићу.

blank

Други дан боравка у Хрватској, тридесет чланова КУДМ ,,Босиљак” обишли су и посјетили  тренутно највећи догађај ове врсте  у Европи и то “ADVENT u Zagrebu” и посјетили све пред Божићне садржаје који су приређени на великом простору на подручју Загреба и са мноштво разноликости и са огромним бројем посјетилаца.

Овом викенда најмлађи чланови КУДМ ,,Босиљак” Дервента учествују као партнери Предсједника Републике Српске Жељке Цвијановић у хуманитарном програму и акцији ,,С љубављу храбрим срцима” у Банском двору у Бања Луци, који ће бити приказан на Радио телевизији Републике Српске, док ће још једна група  истовремено најмлађих чланова КУДМ ,,Босиљак” учествовати на годишњем концерту КУД ,,Душко Трифуновић” у Броду.

blank