blank

Документарни филм “Ратне приче са Кошара” аутора Слађане Зарић из Србије приказан је синоћ Броду, а описује битку дугу 67 дана на граници Албаније и Савезне Републике Југославије 1999. године.

blank

Пуковник Душко Шљиванчанин, учесник битке на Кошарама као ратни командант 53. граничног батаљона из састава Приштинског корпуса, присуствовао је приказивању филма.

“Знам да сте ви овдје имали много Кошара и много Паштрика у борби. На Кошарама је одрбањена Србија, а ако је одбрањена Србија онда је одбрањена и Република Српска“ рек је пуково је пуковник Шљиванчанин након синошње приказивања филма.

Пуковник Шљиванчанин је искористио посјету Броду да обиђе и Спомен собу, гдје је у књигу посјета уписао ријечи: „Слава свим борцима Републике Српске. Слава припада мученицима, а не џелатима“.

blank

Документарни филм “Ратне приче са Кошара” бави се хронологијом догађаја који почињу 9. априла 1999. године када су снаге УЧК-а напале државну границу Савезне републике Југославије из правца Албаније.

Битка је трајала 67 дана и завршена је 14. јуна када се Војска Југославије након потписаног Кумановског споразума повукла са простора Косова и Метохије.

Смрт већине војника и официра је кроз сjећања њихових сабораца драматизована у овом документарно-играном филму.

Снимљено је преко 70 саговорника из бројних јединица које су учествовале у бици на Кошарама, како граничара 53 граничног батаљона, припадника 125 моторизоване бригаде, 63 падобранске бригаде, 72 специјалне бригаде тако и добровољаца.

Предсједник Предсједништва Борачке организације Брод Зоран Видић је рекао да је организатор приказивања филма Борачка организација Брод, а у поводу обиљежавања Дана бораца и 216 година од Првог српског устанка.

“Можемо рећи да већ за наредни  Дан борца биће приказивање филма „Коридор“, који је у току снимања, такође аутора Слађане Зарић у којем ће добар дио радње филма бити посвећен ослобођењу Брода”, рекао је Видић.

Посавске новости 

blank