blank

Српски књижевни клуб „Вихор“ из Дервенте организовао је данас акцију чишћења и уређења обала и прилаза ријеке Укрине у насељу Босански Лужани.

Акција је одржана у склопу припрема манифестације 21. Међународни илиндански пјесничи сусрети „Прљача 2022“, која окупљају пјеснике из Републике Српске и региона, која ће бити одржана у суботу 6. августа.

blank

Према ријечима предсједника СКК“Вихор“ Дервента Ненада Симића у акцији су учествовали чланови клуба, неколико мјештана Босанских Лужана и пријатеља клуба.

“Очистили смо прилазни пут од Ловачке куће до ријеке Укрине, гдје ће бити обављен завршни чин манифестације, односно уручивање захвалница и других признања Клуба. На овај начин још једном смо показали да осим писања пјесама и промоције књижевног стваралаштва,  у континуитету радимо на очувању животе средине, обала и водотока ријеке Укрине, а истовремено окупљамо и значајан број људи на једном мјесту, те промовишемо природне љепоте и туристичке потенцијале“, каже Симић.

blankblank

У акцији чишћења учествовали су „Вихораши“ Слободан Лејић, Милорад Ђурђевић, Ненад Симић, мјештани Босанских Лужана Боро и Милан Ненадић, Далибор Длакић, Миломир Дамјановић, те пријатељи Клуба из других насеља Благоје Симић и Влајко Чолић. 

blank

blank

Учесници акције позвали су на већи степен заштите обала и ријеке Укрине од неодговорних појединаца, посебно оних који имају навику  да бацају отпад и други садржај.

blank

У плану је да наредне суботе, тј. 6. августа,  учесници манифестације посјете обале ријеке Укрине, али и Спомен- парк за 408 убијених Срба,  који је подигнут у знак сјећања на невине жртве усташког терора над Србима лужанске парохије, а поводом 80 година од њиховог страдања, чије је освећење било 2021. године. 

blank

Спомен-парк је изграђен на мјесту пилане и млина гдје су усташе 24.августа 1941.године довеле 405 Срба мушкараца старијих од 16 година из Босанских Лужана,Нових Лужана,Костреша и Барице. Сутрадан су заробљене Србе усташе возом превезли у Славонску Пожегу гдје су их на звјерски начин побили 26.августа 1941.године.Никада није тачно утврђено гдје су њихова тијела сахрањена.
 
Страдање Срба овог краја почело је 14.априла 1941.године када су усташе убиле лужанског свештеника Милоша Петровића испред парохијског дома у Босанским Лужанима.

Посавске новости 

blank