blank

Крајње је вријеме да се вратимо оним вјечним, али неопходним вриједностима на којима је била изграђена Немањићка држава, да нам се Косово и Црна Гора више никада не понови, рекао је вечерас у Дервенти јереј Љубиша Новић.

blank

Новић је на Светосавској академији, која је одржана у Центру за културу Дервента, истакао да су то вриједности вјечног Божијег закона који остави Свети Сава: љубав, поштење, праведност, и да је то пут Светосавља којим се треба ићи.

„Свети Сава је слика и огледало наше који нам показује какви смо били. Он је мјерило вјере, одлучности и љубави наше. Лако је народу који има пред Богом оваквог заступника“, рекао је Новић.

Он је додао да је потребно да размислимо колико је Свети Сава био свјестан појма одговорности када је одбацио полазни систем вриједности и замијенио га вјечним да његов народ од Бога жање свако добро, љубав и правду.

„Колико се можемо назвати правим и истинским Светосавцима или се само ударамо у груди и празном ријечју називамо незаслужено и неоправдано тим именом. Свега смо пуни, свега имамо, само онога на шта смо позвани немамо. У данашње вријеме епидемија депресије је свугдје око нас. Зашто? Зато што смо овладали свим материјалним, а одбацили оно што је духовно и вјечно“, каже Новић.

Према његовим ријечима када знамо какви смо некад и какви смо данас, онда је потребно да знамо и да можемо бити Богољубиви, човјекољубиви, правдољубиви, родољубиви.

blank

Светосавску академију организовала је Црвена општина Дервента и Светосавска омладинска заједница, у сарадњи са основним и средњим школама.

blank

У програму су учестовали ученици Основних школа„Никола Тесла“  и  “19. Април”, ученици Центра за дјецу и омладину са сметњама у развоју “Будућност” Дервента, као и ученици Средњошколског центра “Михајло Пупин” и Стручне и техничке школе.

blank

Посавске новости

blank