ДЕРВЕНТА: ОДРЖАНА СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА И НАСТУП ПЈЕСНИКА РЕГИОНА

0
422
blank
blank

У Дервенти је одржана свечана академија на којој су представљени награђени пјесници на традиционалним међународним конкурсима “Сузе Козаре”, “Пјесма године Балкана и ЕУ” и “Златно перо Љубљана 2021”.

blank
Предсједник Удружења књижевника Словеније и Европске академије српских наука и умјетности Саша Гајић

Предсједник Удружења књижевника Словеније и Европске академије српских наука и умјетности Саша Гајић рекао је новинарима да је свечана академија “Сузе Козаре” одржавана више пута у Градишци, потом у Бањалуци и први пут у Дервенти.

“Козара је у срцима свих Срба, морамо знати о страдањима Срба и млађе нараштаје упознавати о томе, да се не би поновило”, поручио је Гајић.

Он је додао да је на међународни конкурс стигло 50 радова из Србије, БиХ, Црне Горе, Њемачке, Аустрије, Канаде и Словеније.

Гајић је најавио да ће ускоро у Дервенти бити основана подружница Европске академије српских наука у умјетности, која већ постоји у Србији, Аустрији и другим европским земљама.

Директор Народне библиотеке Градишка Сњежана Миљковић рекла је да је ова установа годинама суорганизатор конкурса “Сузе Козаре”.

“Ове године двије награде одлазе у Градишку. Писана ријеч живи, настају пјесме и књижевна дјела”, каже Миљковићева.

Предсједник Српског књижевног клуба “Вихор” Дервента Ненад Симић истакао је да је ова манифестација значајна и потребна Републици Српској, али и другим крајевима гдје Срби опстају.

blank
Предсједник СрКК “Вихор” Дервента Ненад Симић

“Ово нас сабире и изграђује, овако промовишемо постигнуте резултате на књижевном плану, шаљемо поруку да је потребна саборност и издизање свих вриједности наше вјере православне, лијепих обичаја и традиције Срба”, рекао је Симић.

Градоначелник Дервенте Милорад Симић истакао је значај одржавања ове академије у Дервенти, те похвалио “Вихораше” на ангажовању у очувању традиције и спајању људи из многих крајева.

blank
Градоначелник Дервенте Милорад Симић

“Ово је једно у низу лијепих дешавања у Дервенти поводом Велике Госпојине – Дана града. Мени је драго да се ради, да се гради, али и да умјетност слави. Посебно ме радује да наши људи који живе у Словенији не заборављају своје коријене и са посебним поштовањем његују сјећање на страдања на Козари”, истакао је Симић.

За пјесму године Балкана и ЕУ проглашена је “Ако одем” Драгане Деспић из Tеслића, којој је уручена златна плакета. Сребрна плакета припала је Оливери Синђелић из Сремске Митровице за пјесму “Не сећам се више”, док је бронзаном плакетом награђен Милош Марјановић за пјесму “Једно име за љубав”.

Драгана Деспић из Теслића
Драгана Деспић из Теслића

Додатним наградама награђени су пјесници Милена Дрпа из Модриче, Јелена Tрајковић из Зајечара и Ратко Поповић из Челинца.

Побједник конкурса “Сузе Козаре” је Александар Брашанац са пјесмом “Сузе мјесто крви”, друго мјесто припало је Бранки Благојевић за пјесму” Остао сам сам – 1942″, а треће Радовану Пиљку за пјесму “Сунце и жица”. Додатним наградама по конкурсу “Сузе Козаре” награђени су Ана Арежина, Милан Tривунчић и Недељка Ђукић Боројевић.

blank
Побједник конкурса “Сузе Козаре” је Александар Брашанац

Свечану академију, која је одржана синоћ у просторијама Центра за културу, организовали су Савез српске дијаспоре Словеније, Удружење српских књижевника Словеније и Европске академије српских наука у умјетности, у сарадњи са Српским књижевним клубом “Вихор” из Дервенте.

blank
Рајка Голић, награђена Данијела Брајић ( у средини) и Гајић

У програму је наступила и Пјевачка група Културно-умјетничког друштва младих “Босиљак” из Дервенте, који су награђени значајним признањем Удружења српских књижевника Словеније.

blank
Признање за КУДМ “Босиљак” Дервента
blank
Наступ Женске пјевачке групе КУДМ”Босиљак” Дервента

blank

Захвалнице организатора добили су пјесници учесници по конкурсима или наступом на Академији.  Захвалнице су уручене и градоначелнику Дервенте Милораду Симићу, директору Центра за културу Дервента Јеленку Живковићу,  протојереју- ставрофору Жељку Теофиловићу за Црквену општину Брод.

Посавске новости

 

blank