blank

Zbirka kratkih priča “Crtice iz života” Jasmine Radanović predstavljena je u Derventi, a autor ističe da su priče inspirisane stvarnim događajima i sjećanjima.

blank
Na promociji održanoj sinoć u Centru za kulturu, Radanovićeva je rekla da je u zbirci 25 kratkih priča koje su nastajale sa željom da postanu vječni trag svega onog što je u njenom životu važno.

“Svojim pričama i pisanjem uopšte pokušala sam da uspomenama i sjećanjima udahnem novi život, da oživim sve one drage ljude koji su obogaćivali moje djetinjstvo, odrastanje i sazrijevanje. Ta sjećanja su najčešće probuđena nekom pjesmom, pokretom, razgovorom ili fotografijom i riječi bi se same nizale u priče, a svaka od njih nosilac je jednog razdoblja mog života”, rekla je Radanovićeva.

Ona dodaje da je svako razdoblje života, bilo lijepo ili ne, jednako važno jer često nosi nešto neočekivano.

blank

Podršku književnici, pored velikog broja sugrađana, iskazao je i gradonačelnik Milorad Simić.

“Na našim prostorima, i u našem gradu, dosta se radi na književnosti i objavljivanju djela, i to u kontinuitetu, a posebno mi je drago da se autor ove knjige Jasmina dobro uklopila u spisateljski milje. Vjerujem da će prisutni večeras ovu knjigu sa zadovoljstvom ponijeti kući i uživati u njoj”, rekao je na promociji Simić.

blank

Knjiga je objavljena u izdanju Srpskog književnog Kluba “Vihor” Derventa.

U promociji knjige učestvovali su i recenzenti Savko Pećić Pesa i Franjo Miloš, i Alen Lemešević.

U recenziji Miloš ističe da čitaoci ne treba da očekuju “visoki i duboki literani doživljaj”, jer tekstovi u knjizi uglavnom nisu tako ni pisani, ali u pojedinim dijelovima autorka dokazuje svoje literarne talente.

“Kratke priče – zapisi iz života, više su dnevnik pisan, ne direktno nakon događanja, nego na osnovu sjećanja. Radanovićeva se rado vraća u svoje djetinjstvo. U sretni period života jedne osrednje, ali vrijedne i nadasve složne porodice u kojoj je puno radosti i ljubavi”, naveo je Miloš.

blank

U recenziji Pećić navodi da ove crtice – priče iz života, koje se mogu nazvati literalnim školskim radovima jer nemaju zaokruženi potpuni književni oblik klasične priče, imaju svoju vrijednost kao dokument iz preživljenog života u srećnom i zadovoljnom djetinjstvu, na kraju su i tragične, obilježene dubokim i neizbrisivim bolima, a opisan je i susret sa novim životom, odrastanje i rađanje nove sreće u porodici sa rođenom djecom.

Posavske novosti 

 

blank