blank

Цвијетин Баја Лобожински из Новог Сада са пјесмом “На обали реке” побједник наградног конкурса за избор најбоље пјесме посвећене љепотама вода, а данас му је у Дервенти званично уручена награда у оквиру манифестације 20. Међународни илиндански пјеснички сусрети „Прљача 2021“.

„Моје задовољство је превелико и заиста сам почаствован што сам овдје. Ово је трећи пут да учествујем и могу да кажем “трећа срећа”,  јер сам освојио прву награду пјесмом под називом „На обали реке“, рекао је Лобожински додавши да се писањем поезије бави већ дуги низ година.

blank

Сусрети су одржани у просторијама Центра за културу, у организацији Српског књижевног клуба „Вихор“ из Дервенте, гдје је учешће узело око 50 пјесника.

На наградни конкурс је стигло 87 радова из Републике Српске, Федерације БиХ, Србије, Словеније, Сјеверне Македоније, Црне Горе, Бугарске, Њемачке и Швајцарске.

Побједник у категорији шаљива пјесма је Гордана Илић из Добоја  са пјесмом “Уловио сам сома једног ”, а у категорији “Укрински цвијет” Слава Станојевић из Теслића са пјесмом “Љубавни плес Укринског цвијета ”.

Похваљене су пјесме Раде Јањушић из Добоја, Миреле Гаврановић из Челинца, Александре Мракић из Градишке, Вере Kоропкин Ратковац, Евите Бојковац и Милорада Мише Ђурђевића из Дервенте.

Предсједник СКК „Вихор“ Дервента Ненад Симић рекао је на манифестцаији  да је значај сусрета  вишеструк и прелази оквире локалног карактера, а осим промоције у области културе значајан је допринос и промоцији туристичких потенцијала града.

„На манифестацију долазе пјесници из многих крајева и након боравка на ријеци Укрини, обиласка града враћају се поново и у вријеме када се не одржава манифестација Прљача, чиме смо допринјели промоцији града Дервента“, каже Симић.

Према његовим ријечима и у најтеже вријеме, као што је било прошле године за вријеме мјера забране и ограничења у вези ширења вируса корона одржана је традиција пјесничких сусрета.

Симић је посебну захвалност истакао градоначелнику Дервенте Милораду Симићу, генералном покровитељу пјесничких сусрета.

„Велико Хвала Милораду Симићу који нас годинама морално и материјално подржава, који има разумјевања за наше захтјеве у вези покровитељства, као и за друге активности Клуба, то је чинио прво као начелник општине Дервента, а од фебрура 2021. године у улози градоначелника Дервенте, јер Дервента је званично oд тада постала Град“, рекао је предсједник Вихор-а.

blank

„Вихор“ је поводом 20. Годишњице манифестације „Прљача“ посебним плакетама одликовао градоначелника Дервенте Милорада Симића, Стевку и Ранка Прерадовића, Виту Бојковца и идејне и стварне утемељиваче Сусрета Савка Пећића Песу, Славка Покрајаца и Милорада Мишу Ђурђевића.

blank

Посебним захвалницама награђени  су клубови са којима „Вихор“ има вишегодишњу сарадњу и неколико појединаца.

Учесници манифестације посјетили су и обале ријеке Укрине у насељу Босански Лужани.blank

На сусретима је промовисан заједнички зборник који носи назив „Вихорово илинданско саборовање“, гдје осим учесника на наградном конкурсу заступљене су пјесме пријатеља Клуба“Вихор“.

Програм и јубилеј “Вихор-а” употпунио је наступ Женске пјевачке групе Културно- умјетничког друштва младих “Босиљак” Дервента. 

Сусретима су присуствовали представници Завичајног удружења Срба „Коријени“ Сомбор, Савеза српске дијаспоре и Удружења књижевника Словеније.

Посавске новости 

 

 

blank