blank

Дан првог ослобођења Дервенте у Другом свјетском рату обиљежен је данас у насељу Луг одавањем почасти погинулим борцима НОР-а и полагањем вијенаца.

blank

Предсједник Градске организације Савеза удружења бораца народноослободилачког рата /СУБНОР/ Дервента Борислав Прерадовић рекао је да се догађај одиграо 8. на 9. септембар 1943. године, када је Дервента на два дана ослобођена од окупатора.

Он је рекао да су ослобођење Дервенте покушале четири бригаде, од којих су двије дошле из правца Бањалуке и Прњавора, а друге двије из правца Добоја.

“Јаке непријатељске снаге су биле у Дервенти. Непријатељ је позвао у помоћ велики број усташа и домобрана из Славонског Брода, који су стигли оклопним возем, тако да је први покушај ослобођења одбијен”, рекао је Прерадовић новинарима.

Прерадовић је рекао да је коначно ослобођење Дервенте у Другом свјетском рату било 19. априла 1945. године.

“Ми се окупљамо да одамо почаст људима који су покушали да ослободе Дервенту, а морамо да гајимо традицију из Народноослободилачког рата. Основни циљ ми је да то преносимо на млађе генерације. Имамо велики наук из тог времена, морамо се борити против фашизма, које је највеће зло човјечанства. То стално понављамо и не смијемо учити младе да се мрзе”, навео је Прерадовић.

blank

Градоначелник Дервенте Милорад Симић рекао је да спомен-обиљежје у Лугу свједочи о првом покушају ослобођења Дервенте у Другом свјетском рату.

“Тај покушај је, нажалост, пропао, па се морало чекати до 19. априла 1945 године. Велик број људи овог подручја дао је животе у борби против фашиста. Ако заборавимо сва страдања и недаће кроз све ратове, онда ће нам се историја понављати”, рекао је Симић.

blank

Испред спомен-обиљежја у Лугу вијенце и цвијеће положили су потомци учесника НОР-а, делегација Градске организације СУБНОР-а, градоначелник Дервенте Милорад Симић, предсједник Градске скупштине Мирко Земуновић, те представници политичких партија.

Posavske novosti 

blank