Обиљежена 31 година од егзодуса Срба из долине ријеке Гостовић и околних села

0
90
blank
blank

У организацији завичајних удружења „Гостовићана“ и „Жепчака“, данас, 3. децембра обиљежена је 31 година од егзодуса српског живља из долине ријеке Гостовић и околних села.

На данашњи дан 3 263 становника српске националности је напустило своја вјековна огњишта.

Служена је литургија у Цркви Свете Петке Параскеве, парастос, те положено цвијеће на спомен обиљежје, у Мјесној заједници Модрича 5.

blank

Цвијеће за 111 погинулих, чија су имена исписана на спомен обиљежју положили су представници батаљона Гостовић,Љесковица и Бистрица, општинске борачке организације Модрича и Вукосавље, општине Модрича и Вукосавље, те представници удружења „Гостовићана“ и „Жепчака“.

„Данас смо се поново окупили, на дан егзодуса из наших родних мјеста. Надам се да ћемо традицију наставити и у будућем периоду, да се бар на овај начин одужимо свима чија су имена исписана на овом споменику“, рекао је Чедомир Гроздић, Завичајно удружење „Жепчака“.

blank

„На основу пописа становништва из 1991. године, 22 села са српским живљем је био у долини ријеке Гостовић, са 1100 домаћинстава и 3 263 становника. У сумрак, четвртог децембра 1992. године тамо више није био ниједан Србин. То довољно говори о томе какав је то егзодус био, те који је број људи кренуо пут спаса, пут Озрена. Од 80 погинулих бораца батаљона Гостовић, више од двије трећине је погинуло у периоду јун-децембар 1992. године, бранећи своја огњишта и своје породице“, истакао је Пане Костадиновић, Завичајно удружење „Гостовићана“.

Присутни су са данашњег скупа послали поруку мира, са жељом да се такво зло више никада не понови.

Извор:Општина Модрича 

blank