blank

За подстицаје у привреди у овој години општина Шамац издвојила је 70.000 КМ, а објављен је правилник о остваривању субвенција за запошљавање нових радника, за набавку машина или опреме и стандардизације квалитета пословања, рекао је Срни начелник општинског Одјељења за привреду и инспекцијске послове Предраг Недић.

Он је прецизирао да је у оквиру подстицаја за ново запошљавање предвиђено да послодавци у производним дјелатностима који запосле пет и више радника могу остварити 1.500 КМ подстицаја за сваког радника са вишом и високом спремом и 1.000 КМ по раднику са средњом и нижом школском спремом.

Послодавци који обављају услужну и занатску дјелатност, а који запосле три и више радника могу остварити 1.000 КМ за раднике са вишом и високом стручном спремом и 800 КМ за раднике са средњом и нижом школском спремом.

blank

“Имамо и подстицај за запошљавање и самозапошљавање лица са инвалидитетом до осме категорије. Без обзира на њихову школску спрему, послодавци могу остварити подстицај од 1.500 КМ. Запошљавања нових радника треба спровести са евиденције Бироа за запошљавање у Шамцу и тај број заполесних је потребно одржати наредних 18 мјесеци”, навео је Недић.

Он је рекао да се за субвенцинисање трошкова набавке машина или опреме одобрава подстицај у производним и производно-услужним дјелатностима, а предмет сувенционисања нису саобраћај, трговина, туризам и угоститељство.

“Сваки послодавац који набави машину или опрему може добити максималан износ до 10.000 КМ по кориснику. Рефундирани износ се одобрава до 30 одсто у зависности од вриједности набављене машине или опреме, а ако је вриједност машине или опреме мања од 1.500 КМ, рефундирани износ може бити и до 50 одсто”, указао је Недић.

Према његовим ријечима, рефундирани износ трошкова стандардизације квалитета пословања може се остварити у износу од 2.000 КМ.

“Након ступања правилника на снагу, одмах ћемо објавити јавни позив који ће бити отворен до 31. октобра ове године. Послодавци који буду набавили опрему касније, у новембру или децембру, моћи ће се пријавити у наредној години на нови јавни позив”, напоменуо је Недић.

Он је подсјетио да су у 2021. години одобрили исплату за 19 привредника у износу од 50.000 КМ и од тога већ око половину исплатили, а преостали дио планирају исплатити у наредном периоду.

Светлана Павловић

 

blank