blank

Nekadašnji načelnik Štaba teritorijalnih jedinica Srpske opštine Bosanski Brod Dušan Kostadinović rekao je da je agresija Hrvatske na opštinu Brod prije 30 godina bila uvod u najsvirepije zločine koji su se dogodili na tom području i čime je počeo rat u BiH.

“Sa ponosom možemo reći da je jedna mala opština koja se tada dobro organizovala stala na put i zaštitila državnu granicu tadašnje BiH, kao i svoj narod na ovom prostoru. Na nas je krenulo 16 brigada, to je jačina jedne manje divizije. Bili smo natjerani da se odlučno borimo i branimo te uspijevali sve do 12. i 13. maja 1992. godine”, svjedoči Kostadinović.

blankPrema njegovim riječima, u to vrijeme srpski narod je ostao sam bez dovoljno municije, hrane, goriva, lijekova i sanitetskog zbrinjavanja.

“Mi bismo i dalje ostali i opstali na ovim prostorima, i nikada noga hrvatskog okupatorskog vojnika ne bi zakoračila na ove prostore da JNA nije imala naredbu da se povlači iz BiH. Štab je donio odluku da se i narod izvuče zajedno sa jedinicama JNA prema Podnovlju i dalje preko rijeke Bosne ka Brčkom”, rekao je Kostadinović novinarima.

On se prisjetio da je na današnji dan počelo prebacivanje regularnih hrvatskih jedinica preko mosta na Savi i paljba snajpera iz okolnih zgrada po srpskim punktovima koji su bili postavljeni.

“Nastojali smo da ojačamo naše punktove, da ne idu na našu teritoriju, da spriječimo veće razmjere zločina. Ta jedinica teritorijalne odbrane i naša opština je bila mala u odnosu na 150.000 do 180.000 hrvatskih vojnika, od kojih su mnogi okrvavili ruke na Vukovaru, koji su bili željni srpske krvi i kidisali su na ove prostore kao gladni vukovi i zvijeri”, rekao je Kostadinović.

Prema njegovim riječima, neprijatelj je nakon prelaska preko Save prvo zauzeo centar opštine i opljačkao šta se moglo, a srpski punktovi su ih spriječili da nastave širenje na druge dijelove opštine.

blank
Dušan Kostadinović, svjedočenje

On ističe da je tragedija i to što ovi zločini nisu osuđeni u svijetu i što su Srbi uvijek “bili krivi za sva dešavanja”.

“Uvijek su osuđivani Srbi koji su patriote, rodoljubi i to što imamo hrabrosti, čojstva i poštenja da branimo svoju nejač, svoju zemlju od pokolja kakav je bio od 1941. do 1945. godine, kao i ranije u svim drugim ratovima”, rekao je Kostadinović.

Iz Boračke organizacije su podsjetili da je prvi napad počeo pored magistralnog puta Brod-Derventa, u Stadionskoj ulici, kada su hrvatske vojne snage, u saradnji sa 108. brigadom Zbora narodne garde, zauzele centar grada.

Istog dana je u večernjim časovima ranjen tadašnji predsjednik Izvršnog odbora Skupštine opštine Brod Mihajlo Sremac.

Napad na opštinu Brod 3. marta 1992. godine bio je samo uvod u najstrašnije i najsvirepije zločine koji su se tog mjeseca desili na području ove opštine.

Članovi porodica Martić i Dujanić ubijeni su 25. marta u Brodu, a već sutradan dogodio se pokolj u Sijekovcu.

Tog 26. marta su pripadnici regularne Hrvatske vojske, zajedno sa paravojnim hrvatsko-muslimanskim jedinicama iz BiH i Hrvatske ubili devet srpskih civila u Sijekovcu, a narednih dana ubijeno je još 37 Srba iz ovog prigradskog naselja.

Najmlađa žrtva imala je 17, a najstarija 72 godine. Tokom 1992. godine u Sijekovcu je ubijeno 46 srpskih civila, navodi se u dokumentima Boračke organizacije Brod.

Okupacija hrvatskih snaga prekinuta je 7. oktobra 1992. godine kada je general Vojske Republike Srpske Slavko Lisica pažljivo osmišljenom vojnom akcijom oslobodio područje opštine Brod.

PN

blank