blank

U Brodu je danas obilježeno sjećanje na 30 godina od agresije Hrvatske na ovu opštinu, koja je bila uvod za najsvirepije zločine koji su se tu dogodili i čime je otpočeo rat u BiH.

Agresiju su izvršili regularna Hrvatska vojska i paravojne oružane formacije iz Hrvatske, potpomognute oružanim paravojnim formacijama Hrvata i muslimana iz Bosanskog Broda.

blank

blank

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Brod Zoran Vidić istakao je da je u istoriji Broda 3. mart upisan kao dan kada su Srbi sa područja tadašnje opštine Bosanski Brod 1992. godine bili izloženi otvorenoj agresiji iz Hrvatske.

On je podsjetio da je na današnji dan prije 30 godina dogodio veliki zločin nad Srbima, da je regularna vojska Hrvatske, odnosno Treća bojna iz Hrvatske sa teškom tehnikom i naoružanjem zauzela centar grada, nakon čega su nastavili progon Srba.

“Oni koji nisu izašli iz grada zatvarani su u logore gdje su mučeni i ubijani. Posebno je na udaru bio istočni dio grada, od Stadionske ulice, Brodsko polje jedan i dalje srpska sela”, izjavio je novinarima Vidić.

On dodaje da se narod samostalno organizovao kroz Teritorijalnu odbranu lokalne zajednice, da je držao straže i pokušao zaštititi nejako stanovništvo od stradanja, da ne doživi sve ono iz 1941. godine.

“Bez regularne naše vojske ili vojske JNA uspijevali smo samostalno sve do polovine maja 1992. godine da se branimo, dok nije krenula još veća agresija, u koju su bile uključene 108. brigada Zbora narodne garde Hrvatske, zatim brigade bjelovarska, varaždinska, riječka i druge brigade koje su potisnule i protjerale naš narod sa vjekovnih ognjišta”, dodao je Vidić.

On ističe da se Srbi nisu pripremali za rat i da su uvijek željeli mir, da ostanu sa drugim narodima zajedno u tadašnjoj Jugoslaviji.

“Još jedna činjenica je važna, na današnji dan 1992. godine osnovana je 101. Bosansko-brodska brigada, čime su Hrvati jasno poručili šta žele da učine na našim prostorima. Srbi su tek 12. maja osnivali Vojsku Republike Srpske, koja će u daljem ratu da bude naša najveća zaštita od neprijatelja”, dodao je Vidić.

blank

Pomen-parastos poginulim borcima i civilima služen je ispred spomen-obilježja u Brodskom polju jedan, kod Osnovne škole “Sveti Sava”, u organizaciji opštine Brod, Boračke organizacije Brod i Mjesnog odbora Boračke organizacije Brodsko polje jedan.

Predsjednik Skupštine opštine Brod Aleksandar Kruškonjić ističe da se ne smije zaboraviti ono što se događalo prije 30 godina, posebno žrtve koje je imao srpski narod, da treba da se pamti i istovremeno želi mir.

“Mir nema alternativu. Ne bih želio nijednom narodu da se ponovi ono što se dogodilo na ovim prostorima Srbima. Sa ovakvih mjesta treba da se šalju takve poruke”, rekao je novinarima Kruškonjić.

Vijence isped spomen-obilježja položile su porodice ubijenih boraca i civila, delegacija opštinske i mjesne Boračke organizacije, predsjednik Skupštine opštine Aleksandar Kruškonjić sa saradnicima, delegacija Mjesne zajednice Brodsko polje jedan i Osnovne škole “Sveti Sava”, te druge organizacije proistekle iz odbrambeno-otadžbinskog rata i predstavnici političkih partija.

Iz Boračke organizacije su podsjetili da je prvi napad počeo pored magistralnog puta Brod-Derventa, u Stadionskoj ulici, kada su hrvatske vojne snage, u saradnji sa 108. brigadom Zbora narodne garde, zauzele centar grada.

Istog dana je u večernjim časovima ranjen tadašnji predsjednik Izvršnog odbora Skupštine opštine Brod Mihajlo Sremac.

blank
Radoslav Kokić, predsjednik Skupštine Boračke organizacije podsjetio je na događaje od prije 30 godina

Napad na opštinu Brod 3. marta 1992. godine bio je samo uvod za najstrašnije i najsvirepije zločine koji su se tog mjeseca desili na području ove opštine.

blank

Članovi porodica Martić i Dujanić ubijeni su 25. marta u Brodu, a već sutradan, 26. marta, dogodio se pokolj u Sijekovcu.

Tog 26. marta su pripadnici regularne Hrvatske vojske, zajedno sa paravojnim hrvatsko-muslimanskim jedinicama iz BiH i Hrvatske ubili devet srpskih civila u Sijekovcu, a narednih dana ubijeno je još 37 Srba iz ovog prigradskog naselja.

Najmlađa žrtva imala je 17, a najstarija 72 godine. Tokom 1992. godine u Sijekovcu je ubijeno 46 srpskih civila, navodi se u dokumentima Boračke organizacije Brod.

Okupacija hrvatskih snaga prekinuta je 7. oktobra 1992. godine, kada je general Slavko Lisica pažljivo osmišljenom vojnom akcijom oslobodio područje opštine Brod. 

PN

blank