blank

Милан Благојевић, координатор за деминирање у Цивилној заштити општине Шамац рекао је да је на подручју општине Шамац почела сезона деминирања у Мјесној заједници Обудовац.

Он додаје да се тренутно врши демнирање задатка у Мјесној заједници Обудовац у реону „Старице“ површине 104.000 м2 методом техничко извиђање, те да деминерски тим Оружаних снага БХ врши  деминирање.

„Задатак је компликован, јер се очекује велико присуство мина. По дневном извјештају можемо да видимо да је оперативни официр Оружаних снага БХ јавио да су до сада пронашли два ПРОМ-а противпјешадијска мина која је најопаснија за саме деминере, а и за локално становништво. Пронашли су два НУС-а  која су врло опасна и то ће бити у наредном периоду уништено“, каже Благојевић.

blank
Он је додао да ове године у изради имају пројекат МСП (минско сумњиво подручје) за општину Шамац који су радили извиђачи Центра за уклањање мина  Бања Лука и канцеларије Брчко Дистрикта.

„Сам пројекат је у оперативном захвату пошто су се појавила Норвешка народна помоћ која ће да буде извођач тог пројекта. Планирамо да ће наредних неколико дана да се отвори тај задатак, а са тим задатком је обухваћена сва сумњива површина на подручју општине Шамац од 800.000 м2 у седам мјесних заједница на подручју општине Шамац, а то су Тишина, Гребнице, Баткуша, Обудовац, Средња Слатина, Гајеви и Корница“, каже Благојевић.

blank

Благојевић каже да би са овим задатком МСП цијело подручје општине Шамац било очишћено од мина.

Он додаје да су обавијестили предсједнике Савјета мјесних заједница да ће се вршити деминирање на тим просторима и површинама које су предвиђене за деминирање.

На подручју општине Шамац од мина је смртно страдало 19 лица, док је 17 лакше или теже рањено.

Светлана Павловић

 

blank