blank

 Збирка приповиједака “Није Бог само твој”, пензионисаног учитеља из Брода Јове Димића представљена је у Броду у просторијама новоотвореног Светосавског дома у порти Храма Покрова Пресвете Богородице.

Димић је рекао да су у књизи описане 24 судбине његових савременика, односно људи који су на њега оставили снажан утисак.

blank

“Утиске сам чувао у души и једног дана у далекој Америци, као из рукава их поредао у књизи. Они су пажљиво одабрани из мноштва оних које сам познавао, односно које сам васпитавао као учитељ. Они су типични представници дивних људи са наших простора. Они су марљивим радом, несебичном упорношћу, великом издржљивошћу, уз Божију помоћ, своју судбину надвладали”, рекао је Димић.

blank

Рођен је у мјесту Драженовићи, општина Кисељак 1949. Године. Завршио је учитељску школу у Сарајеву. Службовао је у мјесту Брњаци и Кисељаку. По избијању рата прелази на сусједну општину Илиџа гдје постоје члан уређивачког одбора листа „ Српско слово“. Уређивао је и лист „Наша крила“ у Кисељаку.

Године 1993. Долази у Брод службује као учитељ у Свилају и Броду. Обављао је дужност и директора обданишта „Бели анђео“ у Броду.

blank

Добитних је награда „ Светосавско перо“ и „Златна значка Брода“ за поезију.

Професор српског језика и лектор књиге Бојана Шашлић је на посебан начин провела присутне кроз Димићеве приповијетке и упознала их о ликовима у њима.

Промоцију је организовала Црквена општина Брод у сарадњи са Народном библиотеком “Бранко Ћопић”.

Присутне је у име организатора поздравила директор бродске библиотеке Љиљана Марјановић, а о књизи, позиву учитеља, као и љубави којом Господ дарује сва бића говорио је протојереј-ставрофор Жељко Теофиловић, старјешина Храма Покрова Пресвете Богородице.

Црквена општина Брод је финансирала штампање књиге, а аутор је цијели приход од продаје одлучио поклонити цркви. 

Ово је и прва промоција књиге , књижевна вечер и окупљање љубитеља и поштовалаца културног стваралаштва на подручју бродске општине у новосаграђеним просторијама Светосавског дома, који већ одише Центром за културу општине Брод, јер угоднијех и пријатнијег простора за ове намјене није било. 

Посавске новости 

blank