blank

У Дервенти је представљена збирка поезије “Кафане”, аутора Душка Ж. Поповића, коју је посветио прослављеној драмској умјетници Јелени Жигон.

Овај пјесник из прњаворског насеља Доњи Вијачани рекао је синоћ на промоцији да ће његова збрика пронаћи своје мјесто у музеју и у кући покојне Јелене Жигон, што за њега представља велику сатисфакцију.

Он је додао да је веома радостан што је имао прилику за збрику представи у Дервенти, јер овај град доживљава као и свој.

” Најљепше тренутке, пријатеље и људе пронашао сам у поезији.  Најближа људском бићу је управо поезија. Прву збирку пјесама објавио сам 1985. године и рецензент је био књиженик Ранко Прерадовић“, рекао је Поповић.

blank

Др филозофије Поповић је рођен 1960. године у Доњим Вијачанима код Прњавора, а пише поезију, прозу и аналитичке текстове.

Поповић је члан Српског књижевног клуба “Таласи” Прњавор и Удружења књижевника Републике Српске.

Његове колеге из “Таласа”  Зоран Грумић, Горан Вуковић и Недељко Ковачевић такође су говорили о збирци на синоћњој промоцији одржаној у Народној библиотеци “Бранко Радичевић”, која је заједно са Српским књижевним клубом “Вихор” организовала овај догађај.

У промоцији је учествовала и Јелена Ђурђевић из Дервенте, а програм је водио Милорад Мишо Ђурђевић.

blank

Рецензенти збирке поезије „Кафане“ су Душан Пајин, Милијан Деспотовић, Ранко Прерадовић и Милутин Лујо Данојловић.

“Настављајући своје сједочанство о животу, људском, сјајан пјесник Душко Ж.Поповић најновју збирку пјесма именује „Кафане“ показујући да је и тај сегмент нашег живљења итекако значајан за укупност нашег животног вијека. На најбољи начин потврђује да је умјетник завидне остварености и чистине која не дозвољава лектири да надвлада толико животно искуство“, у рецензији је написао Прерадовић.

Ненад Симић / Посавске новости

blank