blank

Načelnik opštine Brod Ilija Jovičić upriličio je prijem za predstavnike grada Vranja na kojem je razgovarano o mogućnostima nastavka saradnje u kulturi i obrazovanju, kao i prekograničnim projektima.

blank
Tokom višednevne posjete Brodu koja je završena prijemom, gosti iz Vranja posjetili su brodsko selo Unka gdje se nalazi spomen-obilježje vojnicima JNA iz Vranja koji su poginuli na području Broda 1992. godine, Spomen-sobu poginulim borcima opštinske Boračke organizacije, Centralni spomenik i spomen-bistu generalu Slavku Lisici.

blankPredsjednik Skupštine grada Vranja Dejan Tričković istakao je da, iako su Brod i Vranje spojili nemili događaji iz proteklog rata na ovim prostorima, život ide dalje i treba se okrenuti saradnji i otvoriti mnoge zajedničke teme.

blank

Arhivski savjetnik Branka Janačković priredila u Brodu izložbu arhivskih dokumenata “Slike iz života pod okupacijom, život i stradanje stanovništva juga Srbije u Velikom ratu”, u organizaciji istorijskog arhiva “31. januar” iz Vranja.

Cilj ove izložbe jeste da se prikaže život i stradanje običnih ljudi juga Srbije tokom bugarske okupacije koja je trajala od 1915. do 1918. godine, kao i zločini bugarskog okupatora nad nedužnim srpskim stanovništvom.

blank

Ona je navela da će izložbu zainteresovani moći da pogledaju u narednih mjesec dana u galeriji u zgradi pošte.

U posjeti opštini Brod, osim Tričkovića i Janačkovićeve, bio je član Gradskog vijeća za kulturu, informisanje, obrazovanje i vjerska pitanja Vranja Zorica Jović.

Bratimljenje Broda i Vranja potpisano je u Vranju u septembru 2019. godine na svečanoj sjednici Skupštine grada, održanoj povodom 75 godina od oslobođenja u Drugom svjetskom ratu.

Posavske novosti

blank