blank

Поводом изјаве српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика да ће Дервента добити статус града, начелник општине Милорад Симић је у изјави за медије рекао:

„Мишљења  смо да смо већ неки период испунили законске услове да добијемо статус града. Направили смо елаборат,предали надлежном министарству и реално очекујемо да ће у наредна два до три мјесеца на Народној скупштини  бити донесена одлука о статусу града.

Обрадован сам и да не будем скроман,има логике. Можда нисмо становништвом али смо свим другим параметрима испунили услове за статус града. Дервента је имала  57 хиљада становника,12 хиљада запослених ,имала је највећу порушеност,ми смо као феникс из пепела којег увијек спомињемо када говоримо о Дервенти.Данас је овдје око седам хиљада запослених, четири хиљаде пензионера, није то добро али је боље него код многих других општина . Ми смо забиљежили извоз  од 335 милиона,а и увоз од 260 милиона, што је добар скор. То је непуних 13 хиљада марака по глави становника Дервенте.

blank

Дервента има стогодишњу традицију у много чему,од дервентског водовода, од Учитељске школе, Гимназије, Пољопривредне школе,Дервентског листа, све су то стогодишњаци. Дервента има своју традицију и уз све друге параметре логично би било ,а ја искрено и очекујем, да ће Народна  скупштина донијети закон да Дервента уђе у ранг градова. Имам  жељу да ,уколико  сутра по мом размишљању, то буду и Прњавор и Фоча и Мркоњић Град и Лакташи и многи други. Није борба да постанете град ,борба је да обезбиједите параметре да би вас неко препознао.

Статус града није медаља  коју добијете и завршили сте. Треба  радити. И свих ових 824 привредна субјекта је мени мало,ова 31. страна компанија је највећа концентрација страног капитала али је мени то мало,овај број од седам хиљада запослених је мало. Значи,треба још радити  и пуно озбиљније се морамо прихватити свега, поготово страних улагача“.

 Општина Дервента

blank