blank

Код спомен плоче у кругу некадашње индистрије грађевинског материјала “Грамат“ у Горњем Клакару, данас је одата почаст Војиславу Горановићу, који је на радном мјесту погинуо од артиљеријске гранате испаљене 16. септембра из сусједне Хрватске.

Горановић је био прва цивилна жртва рата који се касније распламсао у БиХ.

blankblank

Евоцирајући сјећање на овај трагични догађај од прије 31 годину, Радислав Кокић предсједник скупштине Борачке организације Брод  подсјетио је да је с подручја Хрватске гранатирање српских села у Броду почело у ноћним часовима 15/16.септембар 1991.године, што се може сматрати терористичким чином.

-У вечерњим часовима 15. септембра гранатирана су српска села. Атриљеријска ватра је утихнула до јутарњих часова наредног дана када је пројектилом погођена циглана и тада је погинуо Војислав Горановић, технички директор предузећа-, подсјетио је Кокић.

blank

Гранатирање фабрике, Кокић је окарактерисао као чин тероризма.

-Ово је била фабрика гдје се производила цигла и грађевински материјал. У то вријеме овдје није било војске нити било какве војне опреме. Гађање артиљеријом фабрику, у коју су радници уобичајено дошли на посао, је терористички чин-, нагласио је Кокић.

Он је додао је ово била најава да ће се десити Сијековац, Чардак, формирање логора за Србе, бомбардовање колоне цивила која се повлачила из Српске Крајине.

Говорећи о Горановићу, Кокић је подсјетио да је Војислав радио у Ђури Ђаковићу у Славонском Броду, све до доласка ХДЗ на власт у Хрватској, када је почело протјеривање Срба.

-Горановић је одлучио остати са својим народом, долази на ове просторе гдје је трагично настрадао на радном мјесту – , подсјетио је Кокић

Он је истакао да спомен обиљежје Војиславу Горановићу треба бити мјесто окупљања и чувања сјећања на немиле догађаје који су се, у не тако далекој прошлости,  догодили на подручију Брода.

Д.И./Радио Брод

blank