У Шамцу организовано прво „Богојављенско стиховање“

0
54
blank
blank

У Шамцу је синоћ први пут одржано “Богојављенско стиховање” на отвореном, а пјесници из Републике Српске и Србије говорили су стихове својих родољубивих пјесама. Манифестација је одржана испред Галерије “Стари сат”, у организацији Клуба књижевника “Савовање”, а учествовали су пјесници из Шамца, Модриче, Дервенте, Прњавора и Лознице.

Књижевни клуб “Савовање” његује дугу традицију и преко 47 година окупља око себе бројне љубитеље и ауторе писане ријечи.
Предсједник Миладин Стојановић изразио је наду да ће ова манифестација прерасти у традицију.

“На Богојављење замислимо жеље, а наша се већ остварила јер смо започели дивну манифестацију са родљубивим и духовним пјесмама наших пјесника, која је праћена духовном музиком”, рекао је Стојановић.

blank

Манифестацији је присуствовао пјесник, књижевник и здравичар који је побиједио на 62. Сабору трубача у Гучи који каже да је поносан што присуствује оваквој манифестацији Љутомир Рундић Романијски из Лознице.

Драго ми је што је “Савовање” покренуло овакву манифестацију. Ми браћа Срби требало би да чувамо традицију и наше српство”, рекао је Рундић.

Историчар Маја Видовић, која је рецитовала своју пјесму “Бог се јави”, истакла је да јој је част што присуствује овој вечери у част Богојављења, те напоменула да је ово значајан празник за православце и све хришћане.

„За нас историчаре је ово значајна манифестација из разлога што је ово први пут да се нешто овако организује у нашем граду. С друге стране драго ми је да се поштују вриједности, које су проистекле из духовног живота нашег хришћанског народа.

blank

Богојављање представља значајан празник за хришћане, јер се тада прославља јављање самог Творца, који је слетио у виду бијелог голуба. Голуб је уједно и симбол мира, слободе и благостања, па се надам да ће година која је пред нама обухватити све симболе у себи“, каже Видовићева.

Начелник Службе за друштвене дјелатности и послове цивилне заштите Мишо Дервенић истакао је да је општина Шамац увијек била и биће уз Клуб књижевника “Савовање”, те да ће се заједничком сарадњом потрудити да наредних година ова манифестација буде масовнија.

Светлана Павловић

blank