blank

Predstavnik Bosne i Hercegovine na 49. sjednici Svjetskog kongresa asocijacije organizatora festivala i tradiccionalne kulture CIOFF-a u Santiago – Čile je Stana Nagradić iz Dervente, kulturno- umjetnički rukovodilac Kulturno umjetničog društva mladih “Bosiljak” Derventa.

Na kongresu, Nagradićeva je ujedno i predstavnik jedinog certifikovanog festivala CIOFF Inter  Folk  Fest ,,Bosiljkovanje” Derventa u Bosni i Hercegovini.

blank

Šestog dana kongresa, na kome učestvuje oko 150 delegata iz raznih krajeva svijeta promovisani su elementi nematerijalne kulturne baštine napjeva, običaja, jezika i drugog država Peru, Hrvatska i drugih zemalja, te predavanja o uspostavljanju tradicionalne kulturne baštine Santiaga de Chile te upoznavanje o desetogodišnjem periodu od kako je potpisana konvencija po ovom pitanju i šta je urađeno u ovom periodu.

Predstavnici BiH  razgovarali su i sa predstavnikom UNESCO na ovom kongresu kao i sa delegatima iz Perua, Konga, Havaja, Čilea i Finske o zajedničkim projektima na unapređenju saradnje oko razmjene ansambala na CIOFF festivalima i o različitim iskustvima u organizovanju festivala, saopšteno je iz KUDM”Bosiljak” Derventa. 

blank