blank

Draga braćo svećenici i redovnici,
drage sestre redovnice,
dragi Kristovi vjernici laici!

Djelo je Božje Providnosti da vam kao vaš brat u vjeri i u krsnoj milosti, a za sve vas – milošću Božjom – dugogodišnji vaš biskup, i ove godine uputim božićnu poruku.

To činim zahvalna srca i prema Bogu i prema svima vama kao i prema brojnim nekadašnjim članovima naše, Banjolučke biskupije, kojih sada više nema – nažalost – među nama, a dulje ili kraće vrijeme su – kao i vi – bili moji i vaši suputnici i pomagači u proslavljanju Božjeg Imena i u izgradnji Kristova kraljevstva u župama naše biskupije.

Neka „milost, milosrđe i mir od Boga Oca i Krista Isusa, Gospodina našega“ (2 Tim 1,2) bude sa svima vama!

Ne bojte se! Evo, javljam vam blagovijest, veliku radost za sav narod! Danas vam se u gradu Davidovu rodio Spasitelj, Krist, gospodin.“ (Lk 2,10–11)

Te riječi iz evanđelja sv. Luke slušamo na božićnoj Misi Polnoćki. One su uvijek zvučale, a zvuče i danas, vrlo utješno i ohrabrujuće. S tim utješnim i ohrabrujućim riječima započinjem i ja ovo svoje obraćanje vama – ovogodišnjeg – drugog po redu – „pandemijskog“ Božića!

Želim vas najprije podsjetiti na jednu izrazitu karakteristiku slavljenja ove najradosnije kršćanske svetkovine u našem narodu. To su vrlo sadržajne i ujedno vrlo omiljene božićne pjesme.

Jedan od njih započinje riječima, koje se svojim sadržajem naslanjaju na malo prije citirane riječi. To su – mnogima od vas dobro poznate riječi:

„Radujte se narodi, kad čujete glas

da se Isus porodi u blaženi čas!

Svaki narod čuj, čuj

i Betlemu pristupljuj!

(…)

Pridruži se klanjajuć’ anđeoskom koru

lijepe dare daj, daj, pa mu lijepo zapjevaj!“

Poruke ove božićne pjesme su jasne. One su namijenjene i svima nama.

Prva poruka glasi:

došao je, evo, konačno, tisućljećima od strane ljudi željno iščekivani, „blaženi čas“! Ispunilo se Božje obećanje, da će On osobno, doći spasiti od vječne propasti cijelo čovječanstvo, sve narode.

U Betlehemu se, u svetoj božićnoj noći, i to u najbjednijim životnim okolnostima, u štali i u jaslama, „Rodio Spasitelj svijeta, Krist, Gospodin!“

blank

Druga poruka glasi:

Sam Bog, preko svoga anđela, poručuje „silno prestrašenim“ pastirima, koji su se te –za čovječanstvo sudbonosne – noći zatekli u blizini tog čudnovatog ali presudnog ulaska Božjeg u povijest ljudskog roda, da se ne boje, nego da se raduju! I da se i sami „dadnu na posao“ – da se sami osvjedoče, te da taj sretni događaj razglase na sve strane.

Oni su to odmah i učinili, kako nas izvještava evanđelist sv. Luka.

Tako se počela širiti zemaljskom kuglom najradosnija, najpouzdanija, najutješnija i ljudima svih vremenâ i svih narodâ najpotrebnija vijest: Bog, Stvoritelj svega, definitivno je ušao u našu ljudsku – osobnu i zajedničku – povijest! Nitko i ništa Ga iz nje nikada neće moći isključiti, iskorijeniti!

To znači da je i u našem vremenu i u našem životnom okruženju među nama utjelovljeni Bog, Gospodar neba i zemlje, i Spasitelj svih narodâ, svih ljudi, svih klasa, rasa, svih vrsta utjecaja i svih ugleda i položaja!

To je sadržaj i poruka ovogodišnjeg Božića, koji i mi – slično kao i brojno mnoštvo ljudi, možda dočekujemo i proslavljamo u osobnoj tjeskobi, a možda i žalosti zbog većih ili manjih posljedica još uvijek aktualne pandemije covida 19.

I mi, današnji kršćani (ali i svi drugi ljudi), pozvani smo, kao nekoć betlehemski pastiri, da se s vjerom svrstamo u povorku onih sretnika, koja se kreće prema božićnom Djetešcu, Isusu.

Unatoč mogućim – ne malim životnim svakodnevnim obiteljskim, poslovnim ili osobnim problemima i poteškoćama zbog aktualne pandemije, ali i bez nje – mi trebamo biti svjesni, da smo pozvani pa i zaduženi – kao Kristovi učenici i suradnici – ne gubiti ni nadu ni ljubav prema Božjem otkupiteljskom djelu koje je definitivno započelo u božićnoj noći, tj. prema Njegovoj – zagarantiranoj nam – ljubavi, skrbi i milosrđu!

Isusu Kristu, utjelovljenom Sinu Božjemu, rođenom u betlehemskoj štalici dođimo bez straha sa svim svojim brigama, problemima, strahovima, tjeskobama i bolima! Ne bojmo ga se! On nama nije došao u osobi nekog moćnog silnika, pohlepnog za vlašću! Došao je u osobi nemoćnog, nevinog i za nas osjetljivog djeteta. To Božje otajstvo i samo „u podrtoj štalici trpi uboštvo na toj tvrdoj slamici“ – kako glase riječi božićne pjesme. Zato se smijemo usuditi privinuti ga na svoje – možda nemirno, uplašeno ali i raskajano i zahvalno srce!

Pri tome, imajmo na umu, da je betlehemsko Dijete ono „Svjetlo istinsko, koje prosvjetljuje svakog čovjeka“; onaj Sin Božji – „Jedinorođenac, koji je u krilu Očevu“ kako zapisa na početku svog evanđelja sv. Ivan apostol i evanđelist (1,1.18). Taj utjelovljeni Sin Božji dolazi k nama od Oca nebeskog, direktno iz Očeva srca – kao čovjek sličan nama ljudima u svemu osim u grijehu. „S Neba siđe dolje radi grešnika, rodi se u štali radi čovjeka“, kako izriče božićna pjesma.

Ovo novorođeno, sada nemoćno dijete, pokazat će se kasnije da je ono „Bog silni“ i „Knez mironosni“, kako je to svojevremeno najavio veliki prorok Izaija, a slušamo o tome na Misi Polnoćki (usp. Iz 9,56)! Nije bez razloga u božićnoj noći betlehemskim poljanama, u nazočnosti prestravljenih pastira, odjekivala pjesma anđeoskih zborova: „Slava Bogu na visini i na zemlji mir ljudima, miljenicima njegovim“ (Lk 2,14)!

Zato je s pravom, jedan od svetih papâ – Leon Veliki, tvrdio u svojoj božićnoj propovjedi da je „Rođendan Isusov ujedno rođendan našeg mira“. Te je utješne riječi on govorio u dramatičnim, prijelomnim vremenima – sličnim ovim našim vremenima – propasti dotadašnje zapadno-europske civilizacije i kulture i velike migracije – seobe narodâ, koja se događala i na području ovih naših krajeva i u drugim nekim dijelovima europskog kontinenta.

Od tih davnih vremena – petog stoljeća po Kristu – mir, koji je Krist donio ljudskome rodu nije postizavao dugoročne političke uspjehe. Jer, Kristova mirotvorna poruka je bespomoćna kao i ovo nejako Dijete u betlehemskim jaslama! Ona nije djelo ljudi, nije nikakav njihov „mirovni sporazum“, nego je dar Božji. Gdje se taj dar uistinu prihvati, on postaje dragocjenim kvascem, koji skriveno ali nezaustavljivo prožima svoju okolinu!

Nadovezujući se na ovu svetopisamsku poruku o Kristu, kao „Knezu mironosnom“, jedna je poznata nobelovka (Nelly Sachs), ovako ustvrdila u jednoj od svojih brojnih pjesama: „Jedan će uzeti loptu iz ruku užasnih igrača“. Mislila je na suvremene moćnike svijeta, koji se poigravaju sa smrću i s paklom i za koje je zemaljska kugla, zahvaljujući nečuvenim i neviđenim do sada ratno-tehničkim mogućnostima, postala lopta za njihovo poigravanje!

Svetopisamska božićna poruka nam predstavlja malo Dijete, tj. Božića, koje dovodi u pitanje smrtonosnu igru odraslih. To Dijete ugrožava vladavinu svih samodopadnih i samouvjerenih igrača – od davnog kralja krvnika Heroda, koji je nastojao likvidirati, ubiti nedužno Dijete Isusa, do današnjih suvremenih Herodâ, kojima također smeta Krist, kao božanski Mirotvorac!

Draga braćo i sestre i Kristu Spasitelju,

potičem vas sve i ovom prigodom:

– ne dopustimo da nam nikakvi strahovi, tjeskobe, neizvjesnosti, pa ni bolest ni blizina smrti, ukradu pravo na našu duhovnu radost i duševni mir u predstojećim danima proslavljanja početka našeg otkupljenja – Isusovog rođenja u betlehemskoj noći!

– Ne dopustimo da nas nikakvi ovozemaljski idoli i demagozi tako zarobe da se njih više strašimo i da im se više pokoravamo, nego malom božanskom Djetetu – Božiću, jedinom Spasitelju našem i cijelog čovječanstva, božanskom Mirotvorcu, Isusu Kristu!

Stavimo se i ubuduće, do kraja svoga zemaljskog hodočašća, potpuno u njegovu uzvišenu i mirotvornu službu i hodimo zajedno s njime i njegovom braćom i sestrama – tj. članovima Njegove Crkve, putem spasenja i vječnog sretnog života, „cestom mira i ljubavi“, otvoreni svakog časa za pružanje spasonosne pomoći i svim drugim našim sugrađanima i suvremenicima!

Od srca Vam želim mir Kristov u vašem srcu i u vašoj životnoj sredini!

čestit Božić i obiljem Božjeg blagoslova i mira ispunjenu novu Godinu spasenja 2022!

Kršćanskoj braći i sestrama, koji sadržaj ovog istog najradosnijeg događaja u ljudskoj povijesti slave po starom (julijanskom) kalendaru jednako iskreno želim:

Mir Božji! Hristos se rodi!

Blagoslovljena i mirom ispunjena neka Vam bude Godina Gospodnja 2022!

Franjo Komarica
biskup banjolučki

 

blank