blank

U šatorski karantinu koji se nalazi u Brodu u Zmaj Jovinoj ulici, smještena su 23 lica koja su ušla u ovu opštinu na graničnom prelazu, potvrdio je komandant opštinskog Štaba za vanredne situacije Ilija Jovičić.

Jovičić je jutros na svom “Fejsbuk” profilu naveo da među tim licima nema Brođana.

On je sinoć objavio da je šatorski karantin u funkciji u koji će policija sprovoditi sva lica koja ulaze u ovu opštinu na graničnom prelazu, nakon kontrole sanitarnog inspektora i uzimanja podataka, Jovičić je na svom “Fejsbuk” profilu naveo

 Prema podatcima koje je naveo sinoć juče do 16.00 časova u Brodu u kućnoj izolaciji 222 lica, te da je za 29 osoba istekao rok obavezne izolacije.

U vezi sa postupanjem sa licima u šatorskom karantinu, Jovičić je precizirao da ljekar uzima bris od svakog, kontroliše temperaturu i drugo, popunjava obrasce i elektronski upućuje na potrebne adrese.

“Lica iz Federacije BiH /FBiH/ se pod pratnjom sprovode do granice sa FBiH i upućuju u matične opštine, prosljeđujući i podatke, i to svaki dan u 13.00 časova. Lica iz FBiH sa temperaturom i simptomima virusa odmah se upućuju u bolnicu u Doboj na dalje postupanje”, naveo je Jovičić.

On je rekao da se lica iz Republike Srpske smještaju u šatore u centralnom karantinu u Brodu gdje čekaju nalaz brisa, odnosno rezultate testiranja.

“Po dobijenim nalazima, maksimalno 24 časa od ulaska u karantin, u zavisnosti od rezultata testa postupak je sljedeći: lica za koja je utvrđeno prisustvo virusa korona prevoze se Banjaluku u karantin, odnosno liječenje. Lica za koja je utvrđeno da nemaju novi virus upućuju se u opštinske karantine, svako u svoju opštinu”, naveo je Jovičić.

Prema njegovim riječima, kao najpovoljnija lokacija za smještaj lica koja su iz Broda određena je Teniska dvorana u Domu sportova, poseban ulaz iz rukometnog igrališta.

“Brođani u karantinu ostaju 14 dana nakon čega će uz ljekarsko uvjerenje moći da ga napuste i idu kući ukoliko ljekarski nalaz bude negativan”, pojašnjava Jovičić.

On je pozvao stanovnike Broda da ostanu kod kuće i da o mjerama koje se sprovode obavijeste prijatelje, rodbinu i poznanike koji planiraju dolazak preko graničnog prelaza u Brodu.

Posavske novosti

blank