blank

Lovačko udruženje “Vučjak” iz Broda organizovalo je četvrtu hajku na šakale. Na jednom mjestu okupilo se više od 1.000 lovaca iz svih krajeva Republike Srpske, Federacije BiH, ali i iz Slovenije. Ova turističko-lovna manifestacija održana je pod pokroviteljstvom načelnika opštine.

Šakal je na području Broda veoma rasprostranjen i spada u glavne predatore. Teško ga je uloviti i veoma je opasan za drugu divljač. Kako bi uništili ovog predatora, oko 1.000 lovaca sa odredišta u Liješću kod Broda, krenulo je u hajku na šakala. Lovci iz Prnjavora svake godine dođu u velikom broju.

blank

“Šakal je vrlo opasan predator koji se veoma razmnožio proteklih godina, a i u Brodu ga ima dosta. Mi dolazimo ovdje već četvrti put. Naš prijatelj Mileta Marković, jedan od organizatora šakalijade, pričao nam je da hajke budu vrlo uspješne. Mislim da smo zadnji put odstrijelili 14-15 šakala”, rekao je Branko Miodanić, inače član dva Lovačka udruženja – matično udruženje je “Borik”, a već 26 godina član je i Lovačkog udruženja „Jelovka“ Maslovare.

Predsjednik Saveza Lovačkog udruženja “Kopar” iz Slovenije Fabio Štef došao je drugi put na šakalijadu u Brod. Posljednji put 2020. godine, neposredno pred koronu. Nakon toga uslijedile su dvije godine pauze, da bi ove godine, šakalijada ponovo organizovana:

“Nevjerovatno, ovako veliki broj lovaca kod nas ne možemo zajedno da okupimo, zbog same konfiguracije terena. Kod nas u Sloveniji je i manje lovaca, dok ovdje vidim i dosta mladih ljudi”, rekao je Fabio.

Za ovu lovnu sezonu, lovci iz Udruženja „Vučjak“ odstrijelili su stotinu šezdeset osam šakala, što poručuju, nije mali broj.

blank

“A kada uzmemo u obzir da se šakali dva puta godišnje kote i othrane po pet-šest mladih, to je zaista veliko razmnožavanje. Borimo se sami da smanjimo broj šakala. U ovoj godini doće do izmjene Zakona o lovstvu, pa se nadamo da ćemo na neki način dobiti veće zeleno svjetlo kako bi bili u mogućnosti na sve načine uništavati ove predatore tokom cijele godine, a ne da čekamo isključivo lovnu sezonu”, rekao je predsjednik Lovačkog udruženja “Vučjak” iz Broda Marko Vidić.

Opština je, u saradnji sa lovačkim udruženjem podržala i ovu četvrtu po redu, šakalijadu. Sve ovo doprinosi i razvoju turizma.

blank

“Ova šakalijada je prilika da nam dođe veliki broj gostiju iz drugih gradova i opština, kao i iz drugih država. Samim tim, povećava se odgovornost lokalne zajednice, dok je u smislu turističke ponude, ovo sigurno jedan važan događaj za opštinu Brod. Toga svega ne bi moglo biti da nam Lovačko udruženje nije dobro organizovano”, rekao je načelnik opštine Brod Zoran Vidić.

Inače, šakal se u brodskim lovištima pojavio prije desetak godina i veoma se brzo razmnožavao godinama. Šakal se lovi sam ili u čoporu, a najviše štete nanosi populaciji zeca i srneće divljači.

Izvor: TV K3

blank