blank

 U Domu zdravlja u Derventi u toku je vakcinacija protiv virusa korona stanovnika starijih od 65 godina “Astra Zenekinom” vakcinom, koju će tokom dana primiti 100 prijavljenih osoba.

Epidemiolog Milena Bjegović Đujić istakla je da veliko interesovanje građana za imunizaciju premašuje dostupnost količina vakcina koje imaju, te navela da je do sada vakcinisano 248 stanovnika Dervente.

blank

“Kada je riječ o starijima od 65 godina, na listi čekanja imamo više od 1.000 osoba”, rekla je Đujićeva novinarima i dodala da imaju plan vakcinacije koja se odvija prema prioritetima.

Ona je podsjetila da su prvi na redu bili zdravstveni radnici i korisnici domova za starija lica, kod kojih je već završena revakcinacija.

“Narednu grupu čine lica starija od 65 godina i unazad dvije do tri sedmice vršimo vakcinaciju i ovih osoba u skladu sa planom i u skladu sa količinama vakcina koje su nam na raspolaganju”, navela je Đujićeva.

blank

Prema njenim riječima, danas se obavlja vakcinacija prvom dozom vakcine “astra zeneka”, a ranije je stanovništvo vakcinisano “sputnjikom ve” i “Fajzerom”.

“Javljaju nam se u velikom broju i lica mlađa od 65 godina i do sada ih imamo oko 400, a pacijenti su sa hroničnim oboljenjima. Javljaju nam se i mlađi koji nemaju hronična oboljenja, ali oni za sada nisu prioritetna kategorija”, pojasnila je Đujićeva.

Poslije vakcinacije prioritetnih kategorija, dodala je, planirano je da procesu vakcinacije pristupe zaposleni u ustanovama od velikog interesa za društvenu zajednicu.

Dervenćanin Boro Bukovica rekao je da se ranije konsultovao sa medicinskim osobljem o pitanju bezbjednosti vakcine i da nije imao dilemu da li treba da se vakciniše.

“Mogao sam to da učinim u Srbiji, ali s obzirom na put odlučio sam da to ipak uradim ovdje. Nije mi bilo važno koja je vakcina, jer sam se konsultovao sa zdravstvenim radnicima i shvatio da su sve dovoljno bezbjedne”, rekao je Bukovica novinarima. 

blank

Bračni par Savo (84) i Mara (79) Vlajić iz naselja Lug kažu da bez straha pristupaju vakcinaciji. 

“Bio sam kod doktora prije 15 godina kada sam prst posjekao. Zdravlje me dobro služi, ali u vrijeme ove korone moramo se zaštititi, kažu da pomaže”, kaže Savo. 

 

 

blank