blank

U Osnovnoj školi “19. april” u Derventi danas je Vatrogasno-spasilačka jedinica grada izvela taktičko-pokaznu vježbu gašenja požara, evakuacije učenika, spasavanja i zbrinjavanja.

blank
“Vježba je pokazala da smo spremni da odgovorimo svim vanrednim situacijama i da zaštitimo svoje građane na području Dervente. Mislim da je sve išlo po planu i cilj vježbe je ostvaren”, rekao je starješina Vatrogasno-spasilačke jedinice Slaven Pijetlović.

On je naveo da je cilj ove vježbe bila provjera spremnosti pripadnika jedinice, kao i koordinacija sa ostalim službama kao što su policija, Hitna pomoć i Crveni krst.

On kaže da je jedan od ciljeva vježbe bio i da utvrdi koliko su nastavno osoblje i učenici upoznati o planu zaštite od požara i evakuacije u slučaju potrebe.

blank

Gradonačelnik Dervente Milorad Simić najavio da će u ovoj godini biti raspisan tender u vrijednosti 260.000 KM za vatrogasni dom.

“Nakon toga ostaje opremanje prostora i u toku sljedeće godine vatrogasci će biti u novom prostoru sa novom opremom, bliže industrijskoj zoni, gdje najčešće i trebaju”, kaže Simić.

On je rekao novinarima da Gradska uprava u dobroj mjeri brine da vatrogasci imaju ono što im pripada.

“Unazad dvije-tri godine obezbijedili smo dva vozila – jednu cisternu i jedno navalno vozilo i to je nekih 650.000 KM. Saglasili smo se da prostor u kojem je sada vatrogasni dom u centru grada više nije uslovan i u završnoj smo fazi gradnje vatrogasnog doma, i tu je uloženo oko 650.000 KM”, naveo je Simić.

blank

blank

Direktor OŠ “19. april” Elvira Miljić rekla je da u okviru odjeljenske zajednice u školi svaki starješina u okviru plana rada ima obavezu da upozna učenike o određenim opasnostima koje prijete, načinima izlaska iz objekta, načinu zbrinjavanja.

blank

“U vrijeme korone mnogo toga je izostalo, a ova vježba je dobrodošla. Veoma sam zadovoljna, oko 300 učenika i nastavnika je izašlo u rekordnih dvije minute na evakuaciono mjesto na igralište, nakon čega su prešli da prate vježbu”, navela je Miljićeva.

Posavske novosti 

blank