blank

Privatno preduzeće „GSG-METAL“ prije tri godine osnovao je Grozdan Simikić mlađi sa ocem Grozdanom , a njihove mašine već su pronašle tržište na prostoru BiH, RS, Crne Gore, Srbije, Hrvatske.

Ručni rad

„Proizvodni program je u glavnom baziran na proizvodnju mašina za rezanje i cijepanje drva i za pilane.  Kako je vrijeme teklo, preduzece se proširio proizvodnim programom kao što su mašinska obrada metala, kovanje, presovanje, stancovanje,valjanje metala, metalurgija praha, priča Grodan ( 25 ), koji je po zanimanju metalski bravar.

blank

Kao i većina mladih,  imao je priliku da radi u firmama na području Dervente, ali i mogućnost da ode iz zemlje.

“Kad čovjek hoće da radi onda može da ostvari svoj san. Nakon školovanja, odmah sam počeo raditi i baviti se onim šta sam učio. Možda bih u svijetu imao višu platu, ali zadovoljstva koje sada imam teško. Ovdje radim kod kuće, imam vremena za prijatelje, imam slobodu, dodaje Simikić.

blank

Dodaje da preduzeće nastoji da kvalitetom svojih proizvoda osigurati  konkurentnost na raznim tržištima, a cijenom te drugim segmentima omogućiti  sebi dugotrajni opstanak na trzištu, što u današnjim uslovima nije nimalo jednostavno.

“Sve je ručni rad. Do sada nije bilo pomoći i sve smo uradili sami. U pregovorima smo sa jednom njemačkom firmom da za njih radimo serijsku proizvodnju određenih dijelova za građevinske i druge radne mašine, i ukoliko dođe do realizacije tog posla moraćemo da zaposlimo i ljudi, jer nećemo nas dvojica moći sve stići, dodaje mlađi Simikić.

blank

Rad kod kuće

Njegov otac Grozdan, sada 55- godišnjak,  kaže da je radio 12 godina u Tvornici cijevi „Unis“ Derventa, zatim u još nekim privatnim preduzećima, a sada radi sa sinom u vlastitom pogonu.

“Do penzije je ostalo 10 godina, ako ne prošire starosnu granicu za odlazak u penziju. Prijavljeni smo, uplaćujemo obaveze, radimo kod kuće i to je najvažnije. U planu imamo kupovinu CNC mašine jer će biti potrebna u proizvodnji. Moraćemo i trafistanicu kupovati jer nam problem predstavlja napon struje koji sada imamo, kaže stariji Simikić.

Napravili su 150 metara kvadratnih radnog prostora u kojem se odvija proizvodnja.

N.S / Posavske novosti

blank